Het Belang van Limburg

Frijns en de Vanthoorbr­oers mogen dromen van zege

-

Zaterdag om 16 uur wordt het startschot gegeven voor de 90ste 24 Uur van Le Mans. 6 Belgen en 4 Limburgers komen aan de start. 5 dingen die u moet weten over de grootste race van Europa.

AUTOSPORT

24 UUR VAN LE MANS

Maar één favoriet

Volgend jaar, bij het honderdjar­ig bestaan van de 24 Uur van Le Mans, komen vele automerken aan de start met een Hypercar en barst een strijd los waarnaar nu al wordt uitgekeken. Maar dit jaar (in de 90ste editie, 99 jaar na de eerste) kan Toyota alleen van zichzelf verliezen. In de beslissend­e Hyperpole zette de Kiwi Brendon Hartley zijn auto op pole voor teammaat Kamui Kobayashi. Van Alpine en Glickenhau­s wordt ook in de race geen zware concurrent­ie verwacht. De toeschouwe­rs laten dat niet aan hun hart komen: na twee coronajare­n gaan ze wellicht met 250.000 zijn.

Wel strijd in LMP2

De strijd ligt wel helemaal open in de LMP2-klasse. Daar komen 27 auto’s aan de start en 26 daarvan zijn Oreca-Gibsons. Identiek materiaal dus, en een van de best bemande van die proto’s is de nummer 31 van het Belgische team WRT met de Nederlands­e Lanakenaar Robin Frijns, de Duitser René Rast en de Indonesiër Sean Gelael. Frijns won vorig jaar bij zijn debuut de LMP2-klasse en was donderdag het snelst in de Hyperpole. “Goed om terug te zijn in Le Mans, met meer ervaring en meer voorbereid­ing. Ik weet nu wat ik mag verwachten. Als we uit de problemen blijven, kunnen we opnieuw winnen.”

Dries Vanthoor is ondergebra­cht op een andere LMP2 van WRT, samen met de Italiaan Mirko Bortolotti en de Zwitser Rolf Ineichen. Ook Stoffel Vandoorne had in deze klasse moeten aantreden, maar zijn team is Russisch en staat wegens de oorlog aan de kant. Hij is dit weekend reserverij­der voor Mercedes in de F1.

Oorlog in GT

Veel auto’s van één merk in LMP2, maar het omgekeerde is waar bij de GT’s: slechts zeven wagens, maar wel een oorlog tussen de fabriekste­ams van Porsche, Ferrari en Chevrolet. Laurens Vanthoor schitterde woensdag door de voorlopige pole te pakken. Hij deelt zijn fabrieksPo­rsche met de Fransman Kévin Estre en de Deen Michael Christense­n. Donderdag was het een Corvette die de pole pakte, met Nick Tandy. Vanthoor was vierde: “Le Mans is voor mij de belangrijk­ste race van het jaar en ik ben blij dat ik opnieuw op nummer 92 zit. Ik schiet goed op met Kévin en Michael. We hebben de klasse samen gewonnen in 2018 en ook de ingenieurs van de auto ken ik al heel lang. Ik heb een goed gevoel bij deze race.”

Rookie van 42

De vierde Limburger is Jan Heylen. De gewezen ChampCar-racer maakt op zijn 42ste zijn debuut in de Franse klassieker. Hij deelt een Porsche met de Amerikanen Fred Poordad en Maxwell Root in de Am-klasse.

Ladies only

De andere Belgen aan de start zijn Sarah Bovy (roze Ferrari van Iron Dames met Michelle Gatting en Rahal Frey), Alessio Picariello (Porsche) en gentleman driver Jean Glorieux (Oreca-Gibson).

 ?? ??
 ?? AFP
FOTO ?? Brendon Hartley zette zijn Toyota op pole voor de 90ste Le Mans.
AFP FOTO Brendon Hartley zette zijn Toyota op pole voor de 90ste Le Mans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium