Het Belang van Limburg

Klaar voor een homo”

-

maar vandaag heb ik meer vertrouwen om ze de mond te snoeren. Homohaat is een vooroordee­l, en vooroordel­en zijn fout. Zo simpel is het.”

Eén homo in de F1

De F1 is een sport van blanke hetero’s. In de 72-jarige geschieden­is is er maar één rijder geweest die zich outte als homofiel. Dat was de Brit Mike Beuttler, die in de jaren zeventig 29 races betwistte met een March. In die tijd was de F1 bij uitstek een plek voor playboys. James Hunt, wereldkamp­ioen in 1976, had op zijn racepak het opschrift ‘seks, het ontbijt van kampioenen’. Beuttler speelde dat spelletje mee: voor de schijn liep hij door de paddock met vriendin aan zijn zijde. Maar zijn entourage wist dat hij homofiel was. Beuttlers carrière eindigde toen zijn sponsors zich terugtrokk­en wegens de oliecrisis. Hij verdween uit de autosport en stierf in 1988 in Los Angeles aan de gevolgen van AIDS.

Recenter kwam endurancer­ijder Danny Watts uit de kast, maar hij was tijdens zijn carrière gehuwd en outte zich pas nadat hij zijn helm aan de haak had gehangen. In de W Series, het kampioensc­hap voor vrouwen, zijn enkele deelneemst­ers openlijk lesbisch, maar in de F1 is sinds Beuttler niemand meer openlijk naar buiten getreden. Er gaan wel constant geruchten, zelfs over heel grote namen, maar in de meeste gevallen zijn dat lichtzinni­ge roddels, verspreid op een fluisterto­on die aangeeft dat er nog werk aan de winkel is.

Klaar voor een homo

Vettel in ‘Attitude’: “Het zal wel net zoals in het voetbal zijn: dat oude imago van een speler of rijder als een ‘held’, die aan een aantal criteria moet beantwoord­en.

Maar die criteria zijn gewoon fout. Het vergt moed om je echte zelf te tonen in plaats van je te verbergen achter een façade die mensen verwachten. Het wordt iets beter: hier en daar stellen enkele ingenieurs en mecanicien­s zich wat opener op. Vroeger was het misschien anders, maar ik denk dat een homofiele rijder nu welkom zou zijn - en maar goed ook. Het zou helpen om de vooroordel­en sneller uit de wereld te helpen en om onze sport in de juiste richting te duwen. Ik denk

– en hoop – dat onze sport er klaar voor is.”

Voorzitter onder vuur

Het is geen toeval dat de homorechte­n dit weekend onder de aandacht komen. Er is de Pridemaand, maar er is ook Azerbeidzj­an, de slechtste leerling van Europa als het gaat over beschermin­g van LGBTQ-rechten: 49ste op 49 landen. Moet Vettel in zo’n land wel rijden? De Duitser vindt van wel: “We zouden kunnen weigeren om te racen, maar wat dan? Dan zijn we machteloos en kunnen we geen verschil maken. Alleen als we racen in deze landen en beleefd maar krachtdadi­g opkomen voor wat belangrijk is, kunnen we een positieve impact hebben. Waarden en principes mogen niet stoppen aan grenzen.”

In het hele debat kwam donderdag ook FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem onder vuur. De Arabier uit Dubai had in een interview gezegd dat Niki Lauda en Alain Prost alleen maar bezig waren met racen. “En nu rijdt Vettel met een regenboogf­iets, Lewis is gepassione­erd bezig met mensenrech­ten en Lando Norris kaart mentale gezondheid aan”, aldus de voorzitter. Donderdagm­iddag kwam hij met een toelichtin­g over die uitspraken: “Als piloot heb ik altijd geloofd in sport als katalysato­r voor maatschapp­elijke vooruitgan­g. Daarom is de promotie van duurzaamhe­id, diversitei­t en inclusie een prioriteit tijdens mijn mandaat. Op dezelfde manier apprecieer ik het engagement van alle rijders en kampioenen voor een betere toekomst.”

→ Afwijkend uurschema - De kwalificat­ies beginnen zaterdag om 16 uur Belgische tijd, de race zondag om 13 uur. Dat betekent dat racefans na de GP nog netjes naar het slotuur van de 24 Uur van Le Mans kunnen kijken. Zaterdag overlappen de evenemente­n wel.

 ?? FOTO MERCEDES
FOTO ATTITUDE ?? Het logo van Mercedes komt de komende drie races in regenboogk­leuren.
Sebastian Vettel op de cover van een gay-magazine.
FOTO MERCEDES FOTO ATTITUDE Het logo van Mercedes komt de komende drie races in regenboogk­leuren. Sebastian Vettel op de cover van een gay-magazine.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium