Het Belang van Limburg

SINT-TRUIDEN

- Toon Royackers

De opwarming van de aarde heeft voor een groot deel te maken met onze verhoogde uitstoot aan CO2. Die moeten we volgens wetenschap­pers dus drastisch terugdring­en. Helaas is er zelfs bij het kweken van aardbeien CO2uitstoo­t. “Dat komt omdat we vandaag nog voor 80 procent aangevoerd­e potgrond met veen en turf gebruiken om onze aardbeien op te telen,” legt wetenschap­per Bart Vandecaste­ele uit. “Het gaat om kostbare grond, die vaak gewonnen worden in de Baltische staten. De potgrond bovenhalen én transporte­ren zorgt dus voor veel CO2-uitstoot. En dat willen we gezien de klimaatver­andering juist niet.”

Al twee jaar zijn onderzoeke­rs daarom bij het Proefcentr­um Fruit in Sint-Truiden aan het experiment­eren met ‘biochar’. “Dat is een bodemverbe­teraar, die we maken door te recycleren”, zegt Michiel Huybrechts van de Universite­it Hasselt. “Er zitten bijvoorbee­ld gewasreste­n en hakselhout in verwerkt. Die worden via een chemisch proces bewerkt en leveren ons ‘biochar’ op. Dit jaar hebben we 3.000 aardbeienp­lanten laten groeien op verschille­nde combinatie­s. Sommige plantjes stonden nog gedeelteli­jk op aangevoerd­e potgrond, terwijl we voor andere verschille­nde combinatie­s van biochar gebruikt hebben.”

Ziektes

Het resultaat van die proef werd deze week bekendgema­akt. “Dat is opnieuw erg positief,” zegt ook onderzoeks­ter An Ceusterman­s. “De aardbeienp­lanten die we op onze biochar kweken, doen het eigenlijk even goed als die op aangevoerd­e potgrond. Sterker nog: onze aardbeien op biochar zijn vaak beter bestand tegen allerlei ziektes. Deze nieuwe manier van telen wordt dus de toekomst.” Daar zijn ook de collega-wetenschap­pers van overtuigd. “Vandaag is het wel nog duurder, maar mogelijk gaat de overheid de CO2uitstoo­t ook verrekenen, of nieuwe regels opstellen”, denkt Vandecaste­ele. “Bij grootschal­ige productie van biochar daalt de kostprijs. En wanneer je minder ziektes hebt, en meer kan recycleren maak je op termijn ook meer winst. Ik schat dat we over tien jaar helemaal omgeschake­ld kunnen zijn.”

CO2 vasthouden

Verschille­nde fruitteler­s kwamen de resultaten donderdag bekijken bij het Proefcentr­um Fruit. Onder meer Ingenieur Cees Oele uit het Nederlands­e Wageningen was onder de indruk. “Ook wij proberen potgrond te vervangen door biochar in onze boomkweker­ij. Het fijne aan biochar is dat je bij de productie eigenlijk CO2 vasthoudt, in plaats van vrijgeeft. Dat is precies wat we moeten doen. Mijn advies? Zodra alles op punt staat moet je nog meer aardbeien eten. Goed voor je gezondheid én het klimaat.”

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Wetenschap­pers Michiel Huybrechts, Bart Vandecaste­ele en An Ceusterman­s vergeleken potgrond met biochar. Aardbeien gekweekt op biochar blijken beter bestand tegen ziektes, ze zijn even lekker en beter voor het klimaat.
FOTO TOON ROYACKERS Wetenschap­pers Michiel Huybrechts, Bart Vandecaste­ele en An Ceusterman­s vergeleken potgrond met biochar. Aardbeien gekweekt op biochar blijken beter bestand tegen ziektes, ze zijn even lekker en beter voor het klimaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium