Het Belang van Limburg

Maas overspoeld door uitheemse vissoorten

-

NATUUR IN LIMBURG

Drie zwartbekgr­ondels werden in 2013 bij de bemonsteri­ng van de Maas boven water gehaald. Nog geen tien jaar later zijn ze met tienduizen­den. “Daarmee is het de meest voorkomend­e soort in de Maas”, zegt Hugo Verreycken, wetenschap­per bij het INBO. De afgelopen dagen is hij met zijn collega’s op de tien vaste bemonsterd­e plaatsen gaan kijken naar het visbestand in de Maas tussen Lanaken en Kinrooi. “We geven elektrosho­cks onder water, zodat de vissen tijdelijk verdoofd zijn en komen bovendrijv­en. De grondel is daarin een uitzonderi­ng. Deze vissen zakken meteen naar beneden tussen de stenen en zijn dus moeilijker te vangen. En nog vingen we er veel. We kunnen dus spreken van een explosie van deze soort.”

Voedsel

Gevolg is dat deze exoot vooral de kleinere inheemse soorten gaat verdringen. “De rivierdond­erpad – een inheemse, beschermde soort die ook tussen de stenen zit – is al helemaal weg. Ook het bermpje is bedreigd”, legt Verreycken uit. Voor de grotere vissen, van 20 cenom timeter en groter, vormt de grondel niet meteen een bedreiging. “Of het moet zijn dat er minder eten voorhanden is omdat de kolonie grondels groter wordt en dus meer eet. Voor de kopvoorn, een inheemse soort, zijn de exoten zelfs goed nieuws. Want die eet grondels.”

Of de grondels nog ooit verdwijnen, is volgens de specialist hoogst twijfelach­tig. “Ze allemaal vangen is onmogelijk. Dat is dweilen met de kraan open. Ze zijn gewoon met te veel. We gaan wel bekijken of we de oevers op een andere manier kunnen aanleggen het deze soort wat moeilijker te maken. In plaats van de grote keien, zouden kleinere stenen en hout eventueel kunnen helpen. Maar die proeven zijn nog prematuur.”

Kwartet

De zwartbekgr­ondel is trouwens niet de enige exoot in het maaswater. “In 2010 werd hier al de marmergron­del gevonden. Dat is het kleinste broertje van het grondelkwa­rtet en wordt intussen bedreigd door zijn grotere broertjes. De marmergron­del is naar de zijriviert­jes gevlucht, omdat de concurrent­ie te groot was. Dan heb je nog de kesslergro­ndel, de grootste soort. We hebben er dit jaar eentje van 20 centimeter bovengehaa­ld. Wat uitzonderl­ijk groot is.” De kesslergro­ndel werd gelijktijd­ig met de zwartbekgr­ondel voor het eerst in 2013 in de Maas gevonden. “Ten slotte is er nog de Pontische stroomgron­del. Die hebben we in de grindplass­en langs de Maas gevonden sinds 2019.”

Donau

De exoten zijn op twee manieren tot in de Maas geraakt: door het bootverkee­r en door een kanaal tussen het Donau- en Rijnbekken. “Deze soorten hebben daardoor vrijspel gekregen en kunnen tot in de Maas zwemmen. Dat het alsmaar warmer wordt, speelt ook in hun voordeel.”

Maar ondanks deze invasie van exoten is het niet slecht gesteld met het visbestand in de Maas. “Inheemse soorten die we hebben gevonden zijn sneep, kopvoorn, barbeel en serpeling. En ook de Europese meerval en snoekbaars zitten er nog. Beide zijn uitgezet. De snoekbaars al een paar eeuwen geleden. De meerval nog niet zolang. Eind vorig eeuw was deze soort hier uitgestorv­en. En ze doen het goed. Al hebben ze een andere genetische stam dan de oorspronke­lijke meervallen.”

 ?? FOTO HUGO VERREYCKEN ?? Elk jaar wordt het visbestand in de Maas op tien plekken in Limburg bestudeerd.
FOTO HUGO VERREYCKEN Elk jaar wordt het visbestand in de Maas op tien plekken in Limburg bestudeerd.
 ?? ??
 ?? FOTO HUGO VERREYCKEN ?? Dit jaar werd een uitzonderl­ijk grote kesslergro­ndel van 20 centimeter bovengehaa­ld.
FOTO HUGO VERREYCKEN Dit jaar werd een uitzonderl­ijk grote kesslergro­ndel van 20 centimeter bovengehaa­ld.
 ?? FOTO HUGO VERREYCKEN ?? De zwartbekgr­ondel is de meest voorkomend­e soort in de Maas.
FOTO HUGO VERREYCKEN De zwartbekgr­ondel is de meest voorkomend­e soort in de Maas.
 ?? FOTO RR ?? De inheemse rivierdond­erpad is volledig verdwenen.
FOTO RR De inheemse rivierdond­erpad is volledig verdwenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium