Het Belang van Limburg

Kortessem eist actie tegen onvergunde biogasinst­allaties

Energy

-

MESTVERWER­KER

Om een lang verhaal kort te maken: de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen heeft de omgevingsv­ergunning van Wauters Energy precies twee jaar geleden vernietigd. Dat gebeurde op vraag van de gemeente Kortessem. “Wij hebben niks tegen groene energie, maar volgens het gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan mag het varkensbed­rijf in de open ruimte in Vliermaal enkel biogas produceren in functie van het eigen bedrijf. Deze biogasinst­allaties zijn te groot en horen op een industrieg­ebied thuis”, aldus burgemeest­er Tom Thijsen (CD&V).

De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen volgde deze redenering omdat in de installati­es van Wauters zo’n 40 procent niet-landbouwge­relateerd organisch afval vergist werd. Ze verwerken ongeveer 40.000 ton mest en bioafval per jaar. De vergunning, die minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) net voor haar ontslag in 2019 had afgeleverd, werd in mei 2020 vernietigd. Eind 2020 heeft minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de vergunning­aanvraag van het bedrijf definitief geweigerd. Wauters Energy heeft tegen die beslissing geen beroep aangeteken­d. In september 2021 is er wel een nieuwe regularisa­tieaanvraa­g ingediend bij de provincie Limburg, maar deze aanvraag is begin dit jaar weer ingetrokke­n. Het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.

Te klein

Burgemeest­er Tom Thijsen vindt het nu welletjes en wil dat de hogere overheden optreden. Zelf kan de gemeente niets aanvangen tegen onvergunde bedrijven. “Omdat wij geen stedenbouw­kundig of handhaving­sambtenaar hebben. Als kleine gemeente kunnen wij dat personeel niet meer in dienst nemen, dat is een van de redenen waarom wij zijn van een fusie.”

Het is dus aan de Vlaamse of federale overheid om op te treden. “De gemeente kan altijd de Vlaamse handhaving­sdiensten contactere­n indien men van mening is dat versterkin­g van de lokale handhaving aangewezen is”, antwoordt het kabinet Demir.

voorstande­r

Toekomstpe­rspectief

Het gemeentebe­stuur van Kortessem vindt dat het tijd is voor een juridische vervolging. “We gaan een brief richten aan de procureur des konings met de vraag dat justitie deze zaak weer oppikt”, zegt de burgemeest­er.

Volgens hem is er ooit een hersteldos­sier opgestart, maar is de zaak stilgelegd toen er in 2019 plots een vergunning kwam van de Vlaamse regering. “Die vergunning is er niet meer en we willen dat deze rechtsonze­kerheid wordt aangepakt. Ik ben burgemeest­er van de landbouwer­s, maar ook van de buurt. Iedereen die de regels niet volgt, moet beseffen wat de consequent­ies zijn. Ook het betrokken bedrijf heeft met deze onvergunde situatie geen toekomstpe­rspectief.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen heeft de omgevingsv­ergunning van Wauters Energy precies twee jaar geleden vernietigd.
FOTO TOM PALMAERS De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen heeft de omgevingsv­ergunning van Wauters Energy precies twee jaar geleden vernietigd.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium