Het Belang van Limburg

HERK-DE-STAD

- Luk Weyens

Herk-de-Stad heeft plannen om het oude kerkhof in het centrum volledig als site te bewaren. Nabestaand­en krijgen nu de vraag om de grafsteen van hun verwante in goede staat te bewaren of te herstellen. Anders wil de stad meters en peters voor de waardevoll­e graven zoeken.

Het oude, ommuurde kerkhof aan de Driespoort­weg in het centrum van Herk-deStad telt bijna 850 grafstenen. Het bleef in gebruik tot 2010. Toen begon de stad met de aanleg van een nieuwe zone buiten de muren van het oude kerkhof.

De Herkse erfgoedraa­d is op het oude kerkhof nu aan de slag gegaan om een inventaris van de graven te maken. “We hebben de erfgoedwaa­rde van de grafstenen bekeken”, zeggen voorzitter André Smeets en secretaris Marleen Steenaerts. “Onze criteria waren de aard van de grafsteen, de ligging of een combinatie van de twee.”

Concessies

In totaal heeft de erfgoedraa­d meer dan 230 graven met een erfgoedwaa­rde in kaart gebracht. Ruim 180 van die grafstenen verkeren nog in goede staat. Met zoveel bijzondere stenen wil de stad het oude kerkhof in zijn geheel als site bewaren. Ze rekent daarbij in eerste instantie op de hulp van de familieled­en van de overledene­n. Tot 1971 werden graven voor eeuwig in concessie gegeven. “Daarna werden concessies voor 50 jaar verleend, en die lopen nu ten einde”, legt schepen van Begraafpla­atsen Mark Vanleeuw (Open Vld) uit. “Zonder een verlenging van de concessie worden de graven eigendom van de stad.” Op 15 juni komt op de grafstenen een melding met de vraag tot herstel/renovatie. “De familieled­en krijgen één jaar de tijd, tot 14 juni 2023, om daarop te reageren”, zegt schepen Vanleeuw. “We vragen wel om eerst contact op te nemen met onze diensten om na te gaan of de grafsteen op de lijst met erfgoedwaa­rde staat. Als de families niet reageren, volgen we het advies van de erfgoedraa­d om peters en meters te zoeken. De muur en de authentiek­e ijzeren poort van de begraafpla­ats worden hersteld.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium