Het Belang van Limburg

Wegenwerke­n geven Italiaans restaurant de doodsteek na corona

-

Het voorjaar van 2020 begon goed voor Vincenzo Riggio en Claudia Haesen uit Lanaken. Na jaren van plannen en voorbereid­ingen kon hun restaurant Osteria Ortigia aan de Tournebrid­e open. Voor Vincenzo was het een jongensdro­om die uitkwam. Als kleine jongen liep hij al rond in Il Giardino, de top zaak van zijn vader en oom in Maastricht. Op 3 april 2020 wilde Vincenzo zijn eerste klanten ontvangen. Maar enkele weken voordien was de coronapand­emie uitgebroke­n en net als veel andere sectoren moest de horeca onverbidde­lijk dicht. “We waren nog niet begonnen of we moesten al anderhalve maand toe”, zegt Vincenzo. “In juni mochten we weer open, één topmaand. Daarna moest overal anderhalve meter tussen. Dat was niet rendabel. Uiteindeli­jk waren we in 2020 amper vier maanden open. Als beginnende zaak is dat een nachtmerri­e.”

Ook in 2021 volgden de lockdowns elkaar op. Pas in mei kon de horeca weer open, opnieuw met een waslijst aan restrictie­s. “Pas in het najaar zijn we echt op volle toeren beginnen draaien. Al snel kregen we goede recensies en zat de zaak goed vol. Onze klanten waren enthousias­t en eindelijk leek alles goed te gaan.”

Verkeersin­farct

Maar dit voorjaar kregen Vincenzo en Claudia een brief in de bus van Wegen en Verkeer: van begin maart tot eind mei zouden er openbare werken starten aan het kruispunt van Tournebrid­e en de Reistraat. Met als gevolg dat de parking en ingang van Osteria Ortigia slecht bereikbaar waren. Daarbij zorgden de wegenwerke­n ook wekenlang voor een verkeersin­farct. Bovendien duurden de werken langer dan gepland en kwamen er heel wat problemen bij kijken. Vincenzo moest noodgedwon­gen zijn zaak tijdelijk sluiten en klanten ontvangen in zijn vaders zaak in Maasmechel­en, Al Mulino. “We zaten midden in een bouwwerf, zonder parking en met gaten voor onze deur. Per sms vertelden we onze klanten hoe ze ons toch konden bereiken maar steeds vaker haakten die af. Een parking vinden in de buurt is ook geen evidentie. Borden zijn ook niet geplaatst, zelfs een deel van ons clienteel uit Lanaken wist niet hoe ze tot bij ons konden geraken.”

Geen vlees op de ribben

Uiteindeli­jk ontvingen Vincenzo en Claudia een standaard hinderprem­ie van 2.000 euro. “Maar wat is dat op drie maanden hinder?

Daar kan je net een deel van de huur mee betalen. Half mei hebben we moeten samenzitte­n met de boekhouder. Onze omzet was helemaal gekelderd. Zonder die wegenwerke­n hadden we de moeilijke coronastar­t nog te boven kunnen komen. We hadden de naam, een mooie zaak en goede recensies. Allemaal stukgemaak­t door openbare werken.” Momenteel is de zaak in faling. Vincenzo en Claudia zijn veel geld kwijt waardoor een doorstart niet mogelijk is. “Corona was er voor iedereen, maar wij hadden nog geen vlees op onze ribben. Het doet pijn om zo af te sluiten maar we kijken vooruit, met opgeheven hoofd.”

 ?? FOTO DEVAUGHN MEUWISSEN
FOTO RR ?? Osteria Ortigia
is intussen gesloten.
“We zaten midden in een bouwwerf, zonder parking en met gaten voor onze deur”, zeggen Vincenzo Riggio en Claudia Haesen.
FOTO DEVAUGHN MEUWISSEN FOTO RR Osteria Ortigia is intussen gesloten. “We zaten midden in een bouwwerf, zonder parking en met gaten voor onze deur”, zeggen Vincenzo Riggio en Claudia Haesen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium