Het Belang van Limburg

Eerst depressie, dan corona, nu de ziekte van Lyme

- Dennis Van Goethem

WERELDTOUR­NEE TORONTO

Ik kan het niet geloven. Ik deed alles om beter te worden, maar het wordt slechter. Mijn hart breekt.” Op doktersvoo­rschrift heeft Justin Bieber, uren voor aanvang, de start van zijn nieuwe tournee geannuleer­d. Die zou deze week aftrappen in de Canadese stad Toronto en dan doortrekke­n naar Washington D.C. en New York. Nu hangen ook de Amerikaans­e shows aan een zijden draadje. Oorzaak: Bieber lijdt aan de ziekte van Lyme, die hij opliep in 2020. Symptomen zijn huiduitsla­g, vermoeidhe­id, pijn en koorts. De zanger liet zich uitvoerig behandelen – zoals te zien in zijn tiendelige Youtube-reeks – maar raakt niet van het euvel verlost.

Drie keer covid

Eerder stak ook corona stokken in de wielen. De pandemie deed Bieber midden 2020 zijn Changestou­rnee uitstellen en een jaar later nog eens. De tour draaide rond Biebers vijfde plaat, maar werd herdoopt tot de Justice-tournee na de verschijni­ng van zijn jongste album. Ook die schoof begin dit jaar op, toen Bieber een derde keer positief testte op Covid-19. Om het verlies goed te maken, staan er intussen wereldwijd 130 shows op zijn agenda.

Biebers relatie met rondtoeren lijkt zo wel vervloekt. Zijn vorige tournee dateert van 2016. Die telde 141 concerten in anderhalf jaar, goed voor 2,8 miljoen tickets en ruim 240 miljoen euro opbrengst. Maar de inspanning deed Bieber geen deugd. Hij kampte met angsten, depressie en vermoeidhe­id. Dat werd ook in ons land duidelijk: in het Sportpalei­s gaf de toen 22-jarige ster een zoutloze indruk. De laatste veertien shows van zijn Purpose-tour zei hij toen af.

Niet alleen ziekte en uitputting maken het een lastig huwelijk met de bühne. In het Sportpalei­s testte Bieber in 2011 een eerste keer het geduld van zijn Belgische fans toen hij een dik uur te laat op het podium klom. In 2013 kafferde hij zijn publiek dan weer uit toen ze teddyberen op het podium gooiden. Levensgeva­arlijk, vond hij. Andere keren, in de VS, wierpen schandalen een schaduw over Biebers shows. Omdat er video’s van hem circuleerd­en met racistisch­e praat of omdat hij gearrestee­rd was na dronken rijden. Het zorgt ervoor dat Bieber in vijftien jaar carrière nog maar vier tournees op zijn actief heeft. Zonder ongelukken of streken staat hij volgend jaar weer in het Sportpalei­s, op 20 en 21 maart. Dat brengt zijn totaal van Belgische passages op zes.

Boos door teddyberen

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium