Het Belang van Limburg

Zorgeloze zomer

- Yves Lambrix

We schuimen weer terrasjes en restaurant­s af, kopen massaal tickets voor concerten en evenemente­n, en boeken weer volop reizen naar onze droom- en andere bestemming­en. Na twee

verloren zomers dient a summer of love, joy and

happiness zich meer dan ooit aan. Nu corona enkel een nare droom uit een ver verleden lijkt, worden de stralende zomerzon en blauwe hemel deze zomer onze vaste compagnons de route.

Toch duiken aan de einder de eerste wolkjes op. Vlaanderen heeft de vaccinatie­centra gevraagd om zich klaar te maken voor een nieuwe massavacci­natiecampa­gne in het najaar. Die centra werken vandaag in ‘waakfase’: na de risicopati­ënten zijn ze dezer dagen volop bezig met het boosteren van 80-plussers. “Dit is een voorafname van een nieuwe, grote boostercam­pagne in het najaar”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie. Hij bevestigt daarmee wat federaal minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) vorige week al liet doorscheme­ren. De timing van die nieuwe vaccinatie­campagne hangt af van een aantal factoren. Eén: het aantal coronabesm­ettingen. Voor het eerst in weken is dit opnieuw gestegen tot bijna 1.600 per dag. Die stijging is het gevolg van de opmars van de omikronvar­ianten BA4 en BA5 en een verminderd­e beschermin­g van de toegediend­e vaccins. Daardoor vallen nieuwe besmetting­sgolven of -golfjes na de zomer niet uit te sluiten. Twee: Pfizer en Moderna zijn (nagenoeg) klaar met de ontwikkeli­ng van een nieuw vaccin dat beter beschermt tegen omikron. De nieuwe boosterpri­k van Moderna zou zelfs 1,75 keer zo veel antilicham­en tegen de omikronvar­ianten produceren als het bestaande vaccin. Verwacht wordt dat het Europees Geneesmidd­elenagents­chap deze nieuwe boostervac­cins eind augustus, begin september zal goedkeuren. Afhankelij­k van de beschermin­g die de verschille­nde doelgroepe­n op dat moment genieten, wordt beslist of de hele bevolking dan wel bepaalde doelgroepe­n een vierde prik krijgen. Maar nogmaals, dit mag en zal onze zomerpret niet bederven. Met dank aan onze uitstekend­e gezondheid­szorg en beleid ter zake. Terwijl u en ik genieten zullen de overbelast­e en onderbetaa­lde zorgmedewe­rkers er alles aan doen opdat dit land na de zomer niet opnieuw op slot moet. Voorkomen is beter dan genezen, blijft hun adagium. Hoog tijd dus dat onze oprechte bedankappl­ausjes plaats maken voor structurel­e loonsverho­gingen. Omdat zij dat, meer dan wie ook, verdienen.

Reacties: dekern@hbvl.be

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium