Het Belang van Limburg

Inflatie dwingt Limburgse gemeenten tot tientallen miljoenen extra uitgaven

De torenhoge inflatie en stijgende kosten dwingen Limburgse gemeenten tot een aartsmoeil­ijke financiële oefening. Hasselt en Genk alleen zien hun uitgaven met 40 miljoen euro stijgen.

- BRUSSEL/HASSELT/GENK Yves Lambrix

Heel wat Vlaamse steden en gemeenten zijn druk bezig met het afstemmen van hun meerjarenp­lan 2020-2025 op de realiteit. De hoge inflatie duwt hun loon-, energie- en investerin­gskosten gevoelig omhoog. Volgens Belfius kost dat Vlaamse besturen dit jaar alleen al 465 miljoen euro extra. Omdat ze samen over 1,134 miljard euro aan reserves beschikken, maken de meeste lokale besturen zich voorlopig geen zorgen. Ook de 42 Limburgse gemeenten zijn volop bezig met hun budgettair­e realityche­ck. Hasselt verwacht een meerkost van 25,6 miljoen euro, Genk ziet de uitgaven met 13,2 miljoen euro stijgen.

Voor kleinere gemeenten is de oefening mogelijk nog zwaarder. “We moeten eind 2025 een buffer kunnen voorleggen. Om de meerkosten op te vangen, zullen we niet-dringende investerin­gen moeten uitstellen”, zegt Alkens schepen van Financiën Patrick Martens.

De komende drie jaar staan de 42 Limburgse steden en gemeenten voor tientallen miljoenen euro’s aan extra uitgaven. De torenhoge inflatie doet hun personeels-, energie- en investerin­gskosten exploderen. Voor Hasselt en Genk gaat het samen al over bijna 40 miljoen euro.

Heel wat Vlaamse steden en gemeenten zijn druk bezig met het afstemmen van hun meerjarenp­lan 2020-2025 op de realiteit. Na de coronapand­emie en de pensioenbo­m gooien de stijgende rente en vooral het inflatiesp­ook nu roet in het eten. De inflatie die dezer dagen tegen de 10 procent aanschurkt, duwt de loon-, energie- en investerin­gskosten (bouwmateri­alen) van de lokale besturen gevoelig omhoog, terwijl de extra inkomsten (belastingo­ntvangsten, huurinkoms­ten en werkingssu­bsidies) pas één of twee jaar later de impact van de inflatie ondervinde­n. Deze budgettair­e realiteits­check is geen lachertje, want steden en gemeenten moeten eind 2025 een positieve autofinanc­ieringsmar­ge (AFM of buffer) kunnen voorleggen.

465 miljoen extra

De 300 Vlaamse steden en gemeenten mogen zich dit jaar alleen al aan 465 miljoen euro extra uitgaven verwachten. Dat besluit Belfius in haar analyse van de gemeentefi­nanciën. “Daarmee is de impact van die uitgaven op hun begroting groter dan die van de coronacris­is”, klinkt het. De grootste slokop worden de lonen van de lokale ambtenaren. Omdat de spilindex dit jaar alleen al vier keer wordt overschred­en, moeten die evenveel keer worden verhoogd. Kostprijs: 250 miljoen euro. Voor de energiefac­tuur verwacht Belfius dit jaar voor de Vlaamse lokale besturen een meerkost van 105 miljoen euro. Loonindexe­ringen en stijgende energiepri­jzen hebben ook een impact op andere lokale entiteiten zoals politiezon­es. Hun dotaties zullen volgens Belfius met 110 miljoen euro stijgen.

“Ondanks 25,6 miljoen euro aan extra uitgaven zal Hasselt eind 2025 een buffer van 10 miljoen euro hebben”

Frank Dewael (Open Vld),

schepen van Financiën in Hasselt

Hasselt en Genk

“De loonmassa van onze ruim 1.500 personeels­leden stijgt de komende 3,5 jaar met 13 miljoen euro, de energiefac­tuur met 2,6 miljoen euro. Voor de inflatie van grondstoff­en (investerin­gen) voorzien we 10 miljoen euro extra. Dit maakt een totaal van 25,6 miljoen euro aan extra uitgaven. Op een jaarlijks exploitati­ebudget van 200 miljoen euro is dit een flinke slok op de borrel”, zegt de Hasseltse schepen van Financiën Frank Dewael (Open Vld). De meerkosten voor de politiedot­atie zijn nog onduidelij­k, die voor de Oekraïne-opvang bedraagt dit jaar alleen al 2,4 miljoen euro. “Toch blijft Hasselt financieel gezond en zal het in 2025 een buffer van 10 miljoen euro hebben”, belooft Dewael. Genk, Limburgs tweede grootste stad, heeft zijn meerkosten voor energie (3 miljoen euro) vorig jaar al in zijn meerjarenp­lan verrekend. “Voor onze 1.100 personeels­leden voorzien we dit en volgend jaar vijf indexaanpa­ssingen, samen goed voor 13,2 miljoen euro aan extra uitgaven. Voor investerin­gen (inflatie grondstoff­en) begroten we 2,8 miljoen euro extra. De dotatie voor de politiezon­e Carma zal tot 2024 met 1,3 miljoen euro stijgen”, weet burgemeest­er Wim Dries (CD&V). Tegenover de ruim 17 miljoen extra uitgaven verwacht Genk 4,8 miljoen euro extra inkomsten uit de personenbe­lasting en onroerende voorheffin­g. “Door een meevaller van

“Door een meevaller van 4 miljoen vorig jaar moeten we nu op

zoek naar zo’n 8 miljoen. Die halen we

vooral door onze uitgaven nauwer te

budgettere­n”

Wim Dries (CD&V),

burgemeest­er van Genk “We weten al dat de loonmassa van onze 120 FTE’s tot 2025 met zo’n 2,5 miljoen

euro zal stijgen”

Patrick Martens (Groen),

schepen van Financiën in Alken

4 miljoen euro vorig jaar moeten we dus op zoek naar 8 miljoen euro. Die halen we vooral uit een nauwere budgetteri­ng van onze uitgavenpo­sten”, zegt Dries, wiens stad een jaarbudget van 156 miljoen euro heeft. “Daardoor zullen we 2025 afsluiten met een buffer van 370.000 euro.”

Hetzelfde verhaal in Beringen. Daar stijgt de loonmassa van de 500 ambtenaren de komende 3,5 jaar met 14 miljoen euro en die van de politiezon­e met 4,5 miljoen euro. “Onze energiefac­tuur verdubbelt tot 2 miljoen euro, de impact van de inflatie op investerin­gen is nog onduidelij­k”, zegt burgemeest­er Thomas Vints (CD&V). “Deze meerkosten zullen met opgebouwde reserves worden gefinancie­rd.”

Ook kleinere gemeenten

Voor kleinere gemeenten wordt deze budgettair­e realiteits­check mogelijk nog zwaarder. “We weten nu al dat de loonmassa van onze 120 voltijds equivalent­e ambtenaren de komende 3,5 jaar met 2,5 miljoen euro zal stijgen. Voor energie en investerin­gen gaan we de kostprijze­n met 10 tot 15 procent verhogen”, zegt schepen van Financiën Patrick Martens (Groen). Als kleinere gemeente heeft Alken ‘maar’ een exploitati­ebudget van 18 miljoen euro per jaar. “We willen in 2025 een positieve AFM voorleggen door nietdringe­nde investerin­gen uit te stellen. Ontslagen zijn uitgeslote­n.”

Riemst heeft eenzelfde exploitati­ebudget en aantal ambtenaren als Alken. “Wij verwachten dat de loonmassa met een miljoen euro zal stijgen en onze energiefac­tuur met 680.000 euro”, zegt burgemeest­er Mark Vos (CD&V). “Ook de geplande investerin­gen zullen meer kosten. Kijk naar de sporthal in Herderen die we energiezui­nig laten maken. Door de inflatie zullen die werken niet 1,2 maar 1,8 miljoen euro kosten.” Burgemeest­er Steven Matheï (CD&V) van Peer schat de impact van de inflatie op de werkingsui­tgaven in 2022-2025 (indexering lonen, rentestijg­ing, energiekos­ten, inflatie aangekocht­e diensten en materialen) op 4 miljoen euro. De helft daarvan gaat naar loonopslag. “Die meerkost vangen we grotendeel­s op met overschott­en uit 2021 en de te verwachten stijging van de ontvangste­n van de aanvullend­e personenbe­lasting en de opcentieme­n op de onroerende voorheffin­g in boekjaar 2024”, aldus Matheï.

Gemeentefo­nds

Omdat ze samen over 1,134 miljard euro aan reserves beschikken, maken de meeste Vlaamse steden en gemeenten zich evenwel geen zorgen. Lokale besturen met weinig reserves zullen noodgedwon­gen op hun investerin­gen moeten besparen of die moeten uitstellen.

Een en ander maakt dat lokale politici volop naar de Vlaamse regering kijken. Via het Gemeentefo­nds bezorgt die de 300 Vlaamse steden en gemeenten een vijfde van hun inkomsten. Vorig jaar ging het om 2,864 miljard euro, een bedrag dat elk jaar met 3,5 procent wordt verhoogd. Omdat de inflatie meer dan dubbel zo hoog is, vraagt de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten de Vlaamse regering nu om die 3,5 procent te verhogen.

 ?? ??
 ?? FOTO KH ?? De sporthal in Herderen wordt energiezui­niger. “Door de inflatie zal dit 1,8 miljoen euro kosten, of 600.000 euro meer dan eerst geraamd”, zegt burgemeest­er Mark Vos van Riemst.
FOTO KH De sporthal in Herderen wordt energiezui­niger. “Door de inflatie zal dit 1,8 miljoen euro kosten, of 600.000 euro meer dan eerst geraamd”, zegt burgemeest­er Mark Vos van Riemst.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium