Het Belang van Limburg

Weinig kans dat Abdeslam ooit vrijkomt

-

Het Franse openbaar ministerie eist levenslang voor Salah Abdeslam, de hoofdverda­chte van de aanslagen in Parijs in november 2015, waarbij 130 mensen om het leven kwamen. In het najaar volgt in ons land ook nog een proces voor de aanslagen in Brussel.

Abdeslam riskeert een levenslang­e celstraf zonder de mogelijkhe­id om vervroegd vrij te komen. Hierdoor is de kans bijzonder klein dat de man ooit nog de gevangenis verlaat. Deze bijzonder zware straf werd door het openbaar ministerie gevraagd “gezien de enorme ernst van de feiten” waarvan de 32-jarige Fransman wordt beschuldig­d. Abdeslam wordt immers gezien als het brein achter de Franse aanslagen.

Voor Mohamed Abrini, gekend als ‘de man met het hoedje’, werd een levenslang­e celstraf gevorderd, waarvan hij met zekerheid 22 jaar moet uitzitten. Pas nadien kan hij vervroegd proberen vrij te komen. Abrini werd al gezocht sinds de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Abdeslam werd gefilmd in een tankstatio­n op de snelweg naar Parijs. Abrini werd op 8 april 2016 opgepakt in Anderlecht en bekende dat hij de man met het hoedje was.

Naast Abdeslam en Abrini staan nog achttien beschuldig­den terecht. Het eigenlijke vonnis wordt op 29 juni verwacht.

 ?? FOTO AFP ?? Salah Abdeslam.
FOTO AFP Salah Abdeslam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium