Het Belang van Limburg

Al ruim 290 rijbewijze­n ingetrokke­n voor gsm-gebruik achter het stuur

- Olivier Simons

AFLEIDING HASSELT Nog tot en met zondag kan je je rijbewijs voor acht dagen kwijtspele­n als je je gsm gebruikt achter het stuur. Het parket Limburg trok tijdens de actie al zeker 290 rijbewijze­n in. “Het was dweilen met de kraan open”, klinkt het bij de politie.

Sinds 16 mei treedt het parket extra hard op tegen gsm-gebruik achter het stuur, en dat nog tot en met zondag. In maart werd de boete al verhoogd van 116 naar 174 euro, maar de afgelopen maand konden overtreder­s daarboveno­p ook hun rijbewijs voor acht dagen verliezen. En die tijdelijke maatregel heeft zijn effect niet gemist.

“Tot en met 4 juni zijn er in heel Limburg in totaal 290 rijbewijze­n ingetrokke­n”, zegt Anja De Schutter, sectiehoof­d verkeer bij het parket Limburg. “Het zijn nog voorlopige cijfers, maar niettemin gaat het om een groot aantal overtreder­s. Tijdens de eerste 48 uur ging de maatregel gepaard met een intensieve nationale actie door de federale en lokale politie. Die eerste dagen werden ongeveer 140 rijbewijze­n ingetrokke­n. Maar de actie heeft niet voor het verwachte shockeffec­t gezorgd, want ook in de weken erna werden nog 150 bestuurder­s betrapt. De intrekking­en bleven doorgaan. Er zijn geen speciale patrouille­s meer, maar toch trekken we elke dag nog een tiental rijbewijze­n in.”

Tranen

Dat er nog steeds veel mensen tegen de lamp blijven lopen, merken ze ook bij de politie. “Bij de specifieke controleac­ties trokken we vaak tien à vijftien rijbewijze­n in”, zegt Dorien Baens van politie

LRH. “Maar ook na die actie bleven onze verkeerspl­oegen tijdens hun dagelijkse werking bestuurder­s betrappen. Het was eigenlijk dweilen met de kraan open. Tijdens controles hadden we soms gewoon te weinig manschappe­n om elke overtreder tegen te houden. Sommigen glipten helaas door de mazen van het net.”

Toch trok de politie LRH tot nu toe al het rijbewijs in van 131 bestuurder­s, van jong tot oud. “Oudere mensen waren bijvoorbee­ld vaak aan het bellen, jongere mensen zaten eerder op WhatsApp. Veel overtreder­s reageerden verbaasd toen ze hun rijbewijs moesten afgeven. Ze wisten wel dat ze een hoge boete moesten betalen, maar van die intrekking hadden velen nog niet gehoord. En er zijn ook vaak traantjes gevloeid. De maatregel heeft natuurlijk een grote impact als je naar je werk moet, of je kinderen aan school moet afzetten. Hoe dan ook is de boodschap bij de meesten wel aangekomen.”

Killer

De smartphone is de laatste jaren een echte ‘killer’ geworden in het verkeer. Als je ogen op het scherm gericht zijn, heb je veel minder aandacht voor de weg, ben je minder stuurvast en wijk je sneller van je rijbaan af. Tot wel 25 procent van de verkeerson­gevallen wordt veroorzaak­t door afleiding achter het stuur, onder meer door een smartphone.

Je mag je gsm enkel in de wagen gebruiken als die vastzit in een houder. Al de rest is verboden. Ook als je af en toe een blik werpt op je smartphone op de passagiers­zetel, kun je tot en met zondag nog je rijbewijs verliezen.

 ?? FOTO BELGA ?? “Elke dag trekken we nog een tiental rijbewijze­n in voor gsm-gebruik achter het stuur”, klinkt het bij parket Limburg.
FOTO BELGA “Elke dag trekken we nog een tiental rijbewijze­n in voor gsm-gebruik achter het stuur”, klinkt het bij parket Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium