Het Belang van Limburg

“En nu de mondmasker­s weer af zijn, lijken de klachten bovendien ernstiger”, stelt allergoloo­g Peter Hellings.

-

Het warme weer van de voorbije weken is niet voor iedereen een pretje. Door het mooie voorjaar zijn er uitzonderl­ijk veel pollen in de lucht. “Het is al een bijzonder zwaar voorjaar geweest voor mensen met een allergie”, stelt bioloog Nicolas Bruffaerts van gezondheid­sinstituut Sciensano. “Vorige zaterdag, op 4 juni, werden er in Brussel 433 pollenkorr­els per m3 gemeten. Een record, de laatste veertig jaar was de dagelijkse pollenconc­entratie nog nooit zo hoog. Ook in Genk werd de tweede hoogste pollenpiek sinds het begin van de metingen in 2013 geregistre­erd. Daar ging het om 321 korrels per m3. Al vanaf 50 korrels kunnen mensen die allergisch zijn voor pollen symptomen krijgen.”

Gras

Daar komt bovenop dat we pas in het midden van het hoogseizoe­n van de graspollen zitten. “Het seizoen begon dit jaar al in mei, wat uitzonderl­ijk vroeg is. Met nog meer dan twee weken te gaan, tellen we al zestien dagen waarop we de drempel van 50 korrels per m3 overstegen in Genk. Vorig jaar waren er in het hele seizoen maar 24 dagen waarop dit het geval was. We verwachten dan ook een uitzonderl­ijk jaar”, zegt Bruffaerts. De pollenexpl­osie is volgens Bruffaerts te wijten aan het zonnige, droge weer begin mei. “Dat zijn de ideale omstandigh­eden voor gras om te groeien. In de tweede helft van mei is het net op tijd beginnen te regenen, waardoor de planten niet uitgedroog­d zijn. Ze zijn nu volop in bloei. De komende weken zullen we de drempel van 50 korrels per m3 dus hoogstwaar­schijnlijk overschrij­den.”

Allergoloo­g Peter Hellings van het UZ Leuven merkt op dat de klachten van patiënten met een luchtwegal­lergie ernstiger zijn dan de voorbije jaren. Hij wijt dat aan de mondmasker­s die we de laatste twee jaar moesten dragen. “De pollen konden toen niet tot in onze neus raken, waardoor we er minder last van hadden. Nu lijken de klachten dan ook ernstiger dan in de voorbije coronajare­n.” Volgens Hellings heeft één op de drie mensen tegenwoord­ig last van een luchtwegal­lergie. En het plafond is nog niet bereikt. “We leven in steeds hygiënisch­ere omgevingen en worden minder blootgeste­ld aan virussen en bacteriën. Daardoor hebben we meer kans om een luchtwegal­lergie te ontwikkele­n. Iemand die zijn hele leven op een boerderij doorbrengt, zal minder snel hooikoorts krijgen. Door die hygiënisch­e omgevingen zijn er ook steeds meer mensen die nooit eerder last hadden van de pollen en nu plots wel.” Wie last heeft van de pollen, krijgt van Hellings het advies om zijn neus te spoelen met een overvloedi­ge hoeveelhei­d zout water. “Voor 30 procent van de mensen met een luchtwegal­lergie is dat heel effectief. Als dat niet helpt, kan je sprays en medicatie uitprobere­n of zelfs een vaccinatie­behandelin­g van twee jaar ondergaan. Na die behandelin­g geneest maar liefst 80 procent van de mensen voorgoed van zijn luchtwegal­lergie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium