Het Belang van Limburg

Vanaf 20 juni start hinder op de luchthaven

EXTRA

- Pieter Lesaffer

ACTIEDAG BRUSSEL Tijdens de nationale actiedag van de vakbonden op 20 juni zullen de bewakingsa­genten van de luchthaven het werk neerleggen. Die actie dreigt het startschot te worden van een gespannen zomer op Brussels Airport.

“Tachtig procent van de personeels­leden op de luchthaven heeft aangekondi­gd mee te staken op 20 juni.” Dat laat Jo

Vanrutten, ABVV-afgevaardi­gde bij bewakingsb­edrijf G4S, weten. G4S staat in voor de veiligheid­scontroles op Brussels Airport, onder andere met scanners voor de bagage.

Op maandag 20 juni vindt een nationale actiedag van de vakbonden plaats. Dat is geen nationale staking, maar de werknemers die willen betogen, kunnen zich wel op hun stakingsre­cht beroepen. Bij G4S op de luchthaven zal dat dus het geval zijn. “We willen dit aangrijpen om onze stem te laten horen en te protestere­n tegen de werkdruk”, zegt Vanrutten. Voor de reizigers zal dat vermoedeli­jk heel wat hinder veroorzake­n, aangezien iedereen moet passeren.

Die actie dreigt het begin te worden van een gespannen zomer op de luchthaven. Bij Brussels Airlines hebben de piloten ook al een stakingsaa­nzegging ingediend en

via

de

security het cabinepers­oneel beraadt zich nog over acties. Ook bij Ryanair dreigen de piloten met een staking en bij bagageafha­ndelaar Aviapartne­r heeft het personeel vorige week al enkele uren spontaan het werk neergelegd.

 ?? FOTO BELGA ?? Het bedrijf G4S staat in voor de security op de luchthaven, onder meer aan de scanners.
FOTO BELGA Het bedrijf G4S staat in voor de security op de luchthaven, onder meer aan de scanners.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium