Het Belang van Limburg

Geen bewijs van needle spiking op ‘We R Young’

- Ruben Steegen en Mireille Maes

HASSELT

Doorgedrev­en toxicologi­sch onderzoek van het Limburgse parket heeft geen bewijs opgeleverd voor feiten van ‘needle spiking’ op het festival We R Young’ in Hasselt. Geen enkel bloedstaal testte positief.

Tijdens het jongerenfe­stival ‘We R Young’ op 25 mei was paniek ontstaan naar aanleiding van mogelijke feiten van needle spiking. Tientallen jongeren meenden op de weide een prik te hebben gevoeld en werden onwel. Verschille­nde festivalga­ngers moesten zelfs naar het ziekenhuis .

Omdat het volgens de jongeren om ‘needle spiking’ ging, namen politie en parket de feiten meteen bijzonder ernstig. Zowel via politionee­l als toxicologi­sch onderzoek. “Hierbij werd niets aan het toeval overgelate­n”, klinkt het bij het Limburgse parket, dat in totaal elf bloedstale­n liet analyseren. Het ging om grondige analyses waarbij niet alleen werd gezocht naar alcohol en gangbare geneesmidd­elen en drugs, maar ook naar nieuwe designerdr­ugs en allerlei andere psychoacti­eve en toxische stoffen. Alle analyses bleken negatief. Van de elf personen bij wie een bloedstaal werd afgenomen, had slechts één iemand een letsel dat eventueel een prikletsel kon zijn. Ook dit bloedstaal bleek volledig negatief. “Ondanks doorgedrev­en toxicologi­sch onderzoek is dus geen bewijs gevonden dat er feiten van ‘needle spiking’ zouden zijn gepleegd op het festival ‘We R Young’”, besluit parketwoor­dvoerster Anja De Schutter.

1.300 meldingen

Justitiemi­nister Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) benadrukt dat elk geval van mogelijke needle spiking in onze land zeer ernstig wordt genomen, maar dat er tot nu toe nooit bewijs is gevonden voor een prikincide­nt. “Dat is ook niet het geval in het buitenland”, weet Van Quickenbor­ne. “In het Verenigd Koninkrijk zijn tot nu toe 1.300 incidenten onderzocht,

Vincent Van Quickenbor­ne,

minister van Justitie maar werd geen enkele keer bewijs gevonden voor needle spiking. Ook in Frankrijk kwamen alle testen negatief terug.” Naar een reden voor de plotse paniek die nu geregeld uitbreekt, heeft ook Van Quickenbor­ne het gissen. “Er zijn wetenschap­pers die een verklaring zoeken bij de gevoelens van angst die zouden zijn opgebouwd tijdens de coronacris­is en vaccinatie­campagne. Daar zou een soort prikangst zijn ontwikkeld, die gemakkelij­k tot paniek leidt. Maar we blijven elke melding grondig onderzoeke­n.”

BLOEDSTALE­N NEGATIEF

 ?? FOTO TVL ?? Tientallen jongeren werden onwel, maar uit onderzoek blijkt nu dat er geen sprake is geweest van needle spiking.
FOTO TVL Tientallen jongeren werden onwel, maar uit onderzoek blijkt nu dat er geen sprake is geweest van needle spiking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium