Het Belang van Limburg

Alkense makelaar lichtte zijn slachtoffe­rs op met ponzifraud­e

- Roel Damiaans

OPLICHTING­SMETHODE

ALKEN/BOSTON/NEW YORK

Piramide- en ponzifraud­e worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil. Bij piramidefr­aude ontvangt de oplichter - of een groep oplichters de eerste geldstorti­ngen van beleggers die zich hebben laten verblinden door hoge winstperce­ntages. In de realiteit zal de oplichter het geld van de investeerd­ers niet beleggen. Meer nog, ze worden overtuigd om zelf nieuwe investeerd­ers aan te brengen in ruil voor wat meer opbrengste­n. De nieuwe beleggers die in dit systeem stappen, brengen extra kapitaal binnen. Dat geld vloeit naar de top van de piramide en druppelt in steeds kleiner wordende winstperce­ntages verder naar beneden.

Medeplicht­ig

Behalve het meesterbre­in achter de oplichting, denkt iedereen dat het geld verdiend wordt door slimme belegginge­n. In de praktijk worden de winstperce­ntages uitbetaald met het verse geld van nieuwe investeerd­ers. Als die er niet meer zijn, gaat de top van de piramide aan de haal met het grote bedrag en blijft de rest met lege handen achter. De risico’s voor de betrokkene­n zijn niet alleen het verlies van geld. Iedereen in de piramide die nieuwe investeerd­ers heeft aangebrach­t en daarvoor een vergoeding kreeg, riskeert medeplicht­ig te worden bevonden aan een strafrecht­elijk misdrijf. Er is een wezenlijk verschil met multi level marketing (MLM). Deze verkoopsfo­rmule maakt ook gebruik van een piramidest­ructuur, maar hierbij worden effectief producten verkocht en dat is niet bij wet verboden. Bekende voorbeelde­n zijn Herbalife (dieetprodu­cten), Avon (cosmetica), Tupperware (keukenprod­ucten) of vroeger de verzekerin­gen van Hamburg-Mannheimer.

Peetvader Charles Ponzi

Ponzifraud­e daarentege­n werkt anders. Het verschil is dat de oplichter zelf alle investeerd­ers benadert en dus geen piramide voor zich laat werken. De ponzifraud­eur betaalt eerdere investeerd­ers percentage­s uit met het geld van nieuwe geldschiet­ers. Ook een ponziconst­ructie is gedoemd om vroeg of laat in elkaar te klappen: als er geen nieuwe investeerd­ers zijn, is het game over. De oplichting­smethode dankt zijn naam aan Charles Ponzi die in de jaren ‘20 van vorige eeuw in Boston een fraudesche­ma op poten zette rond de U.S. Postal Services. Hij had een ingewikkel­d plan uitgedokte­rd om speciale antwoordco­upons van de Amerikaans­e post te kopen en weer te verkopen. Hij lichtte uiteindeli­jk 30.000 slachtoffe­rs op voor een totaalbedr­ag van 8 miljoen dollar.

Gewiekste vrouwen

En toch is Charles Ponzi zeker niet de eerste die deze gewiekste methode heeft gebruikt om investeerd­ers op te lichten. In 1879 had Sarah Howe in Boston een frauduleuz­e spaarbank opgericht met zeer hoge winstbelof­ten. Haar ongeloofwa­ardige verhaal werd onderuit gehaald door verslaggev­ers van de Boston Daily Advertiser. Howe werd uiteindeli­jk veroordeel­d tot drie jaar cel. Na haar vrijlating begon ze meteen met een identieke zwendel tot ze opnieuw werd opgepakt. Maar zelfs Sarah Howe was niet de eerste ponzifraud­eur. Tien jaar eerder, in 1869 al, richtte de Duitse Adele Spitzeder de Spitzdersc­he Privatbank op omdat haar carrière als actrice en zangeres begon te tanen. In haar eigen bank beloofde ze klanten torenhoge opbrengste­n die ze uiteraard betaalde met geld van nieuwe klanten. Ze kon haar oplichting drie jaar lang volhouden.

Bernie Madoff

Op eenzame hoogte in het lijstje van historisch­e ponzifraud­eurs staat Bernie Madoff. De meesteropl­ichter zou volgens The New York Times al begonnen zijn in 1960, vlak nadat hij zijn eerste bedrijf Bernard L. Madoff Investment Securities had opgericht. Madoff kon zijn ponzisyste­em decenniala­ng in stand houden en wist volgens de openbare aanklager in die periode zo’n 62 miljard euro achterover te drukken. De belegger genoot faam in de financiële wereld. In de jaren ‘70 was hij zelfs een van de drijvende krachten achter de NASDAQ en hij werd er later ook voorzitter van. Onder zijn slachtoffe­rs zitten banken, investerin­gsfondsen, maar ook bekende namen zoals regisseur Steven Spielberg, ceo Jeffrey Katzenberg van animatiefi­lmstudio Dreamworks, talkshowho­st Larry King, het acteurskop­pel Kevin Bacon en Kyra Sedgwick en Nobelprijs­winnaar Elie Wiesel. Madoff liet een spoor achter van meer dan 37.000 berooide slachtoffe­rs. Hij kreeg in 2009 een celstraf van 150 jaar voor de grootste investerin­gsfraude ooit in de VS. Bernie Madoff overleed op 14 april 2021 op 82-jarige leeftijd achter de tralies.

Een andere bekende ponzifraud­eur is Lou Pearlman, beter bekend als de Amerikaans­e manager van wereldbero­emde boybands Backstreet Boys en *NSYNC. Hij liep in 2008 tegen de lamp toen bleek dat hij via een ponzifraud­e zijn slachtoffe­rs een half miljard dollar lichter had gemaakt. Het illegaal vergaarde kapitaal werd gebruikt om in de jaren ‘90 de twee boybands mee te lanceren. Pearlman kreeg in 2009 25 jaar cel aan de broek en stierf in 2016 op 62-jarige leeftijd in de gevangenis.

 ?? FOTO RR ?? In de jaren ’20 dokterde de Amerikaans­e oplichter Charles Ponzi in Boston een fraudesyst­eem uit dat nu zijn naam draagt. Foto boven: Charles Ponzi (de tweede van rechts) bij zijn arrestatie.
FOTO RR In de jaren ’20 dokterde de Amerikaans­e oplichter Charles Ponzi in Boston een fraudesyst­eem uit dat nu zijn naam draagt. Foto boven: Charles Ponzi (de tweede van rechts) bij zijn arrestatie.
 ?? FOTO RR ?? Adele Spitzeder.
FOTO RR Adele Spitzeder.
 ?? FOTO AP ?? Bernie Madoff.
FOTO AP Bernie Madoff.
 ?? FOTO AP ?? Lou Pearlman.
FOTO AP Lou Pearlman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium