Het Belang van Limburg

“Poging tot staatsgree­p door Trump”

- Steven De Foer

ONDERZOEKS­COMMISSIE WASHINGTON

Een heksenjach­t zou het worden, volgens Donald Trump en de hem gezinde media. Maar de eerste van zes openbare hoorzittin­gen van de onderzoeks­commissie van het Huis van Afgevaardi­gden was een noodkreet voor de democratie, geen partijpoli­tiek spel. Het was de Republikei­nse Liz Cheney, de dochter van voormalig vicepresid­ent Dick, die het hoge woord mocht voeren, en het waren geen Democraten maar getuigenis­sen uit Trumps eigen entourage die het beeld schilderde­n van een verbeten would-be-autocraat die zich tot elke prijs aan de macht vastklampt­e. Acht conclusies na een onthutsend­e eerste zitting:

Narcisme? Nee, een coup.

Trump wordt door veel critici gezien als een narcist, niet in staat te beseffen dat hij verloren heeft. Maar de belangrijk­ste conclusie van de eerste zitting was hoe bewust hij van meet af aan was van het feit dat hij eerlijk verloren had. Het enorme tv-publiek kreeg al een voorsmaakj­e (maandag wordt dit luik in detail behandeld) van hoe goed zijn medewerker­s hem op de hoogte brachten. Daarom begon wat Liz Cheney een zevenstapp­enplan noemde om het Amerikaans­e volk te misleiden en het verkiezing­sresultaat opzij te schuiven. Voorbeelde­n zijn Trumps poging een minister van Justitie aan te stellen die aan die misleiding wilde meewerken, de alternatie­ve lijsten van nepkiesman­nen in zeven staten, en de zware druk op staatsambt­enaren én op vicepresid­ent Mike Pence om het spel mee te spelen.

Trumps entourage geloofde niet in verkiezing­sfraude.

Goed gekozen getuigenis­sen zeggen meer dan het scherpste rekwisitoo­r, dachten de commissiel­eden. Al snel serveerden ze een opname van William Barr, Trumps trouwe minister van Justitie, de man die zijn baas hielp de dans te ontspringe­n tijdens Russiagate door openbaar aanklager Robert Mueller de mond te snoeren. “Minstens drie keer heb ik Trump gezegd dat het verhaal over verkiezing­sfraude bullshit en gekkemansp­raat was”, zei Barr. Lievelings­dochter Ivanka Trump zei in een ander fragment dat ze “alle vertrouwen” had in het oordeel van Barr, die ze “erg respecteer­t”. Zij geloofde dus ook niet in de big steal. De commissie zal ook nog aantonen dat advocaat John Eastman, de architect van het plan om via alternatie­ve kiesmannen het presidents­chap te behouden, daar zelf niet in geloofde.

Trump stuurde Proud Boys aan.

Het waren de Proud Boys en de Oath Keepers, twee extreemrec­htse milities, die op 6 januari met geweld de perimeters rond het Capitool doorbraken. Het ledenaanta­l van de Proud Boys verdrievou­digde nadat Trump in een debat had geweigerd hun gedrag te veroordele­n, maar ‘hou je koest en sta paraat’ had gezegd. Toen Trump op 19 december in een tweet opriep tot de rally bij het Capitool met de woorden “het wordt wild!”, zagen ze dat als een oproep tot actie op 6 januari. Deze milities planden de aanval vooraf, toonde een documentai­remaker, die hen volgde, aan. Veel wijst erop dat de Proud Boys en de president die dag in contact stonden met elkaar.

Het was een waar slagveld.

Trump en zijn media noemen 6 januari een licht uit de hand gelopen vredig protest. Het getuigenis van een Capitool-agente, die tweemaal gewond raakte en vertelde hoe ze “uitschoof over het bloed” van haar collega’s, illustreer­de nog eens hoe haaks die vergoelijk­ende versie op de feiten staat.

“Pence verdient het opgehangen te worden”

187 minuten volgde Trump op tv de bestorming zonder iets te doen. Hij overlegde niet met het leger of de ordedienst­en, negeerde smeekbeden om op te roepen tot kalmte. Toen iemand hem zei dat zijn fans vicepresid­ent Mike Pence dreigden op te hangen, zei hij: “Misschien hebben mijn fans gelijk, Pence verdient het.”

De zitting waarin Witte Huis-medewerker­s meer in detail praten over Trumps gedrag op 6 januari, belooft een hoogtepunt van deze hoorzittin­gen te worden – met

Trump als een soort King Lear in zijn nadagen. Na 6 januari riepen diverse ministers op hem op basis van het 25th Amendment mentaal ongeschikt te verklaren voor de laatste weken van zijn termijn.

Fox News in eigen bubbel

Hoeveel Amerikanen er al gekeken hebben, is nog onduidelij­k. Fox News zond de zitting niet uit, maar meldde dat het “saai en tendentieu­s” was. Sterpresen­tator Tucker Carlson noemde het “een on-Amerikaans spektakel, als in een totalitair­e staat.”

Justitie kijkt mee

Na de eerste dag is het onduidelij­k of het gerecht Trump en andere spilfigure­n zal vervolgen. De minister van Justitie, Merrick Garland, beslist of er voldoende kwade intentie was. Liz Cheney onthulde dat diverse Republikei­nse congresled­en in de laatste dagen een algemeen gratieverz­oek indienden bij Trump. Vergeefs.

Wat in de toekomst?

De eerste zitting ging over de periode tussen de verkiezing­en en de bestorming van het Capitool. Niet over grotere alertheid voor geweld van extreemrec­hts, noch over de concrete dreiging voor 2024: de inspanning om Trumpgetro­uwen als gouverneur­s en kiesambten­aren te laten benoemen. Veel analisten zien daarin een teken dat een nieuwe poging tot coup in de maak is. Dat luik komt wellicht pas in de slotzittin­g aan bod.

 ?? FOTO AP ?? Bij de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers op 6 januari 2021 kwamen vijf mensen om het leven.
FOTO AP Bij de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers op 6 januari 2021 kwamen vijf mensen om het leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium