Het Belang van Limburg

BelOrta wil Amerikanen weer witloof en asperges leren eten

- Van onze verslaggev­er in Boston Liliana Casagrande

HANDELSMIS­SIE BOSTON

BelOrta probeert om met hulp van de prinselijk­e handelsmis­sie opnieuw meer witte asperges en witloof te verkopen aan de Amerikanen. De pandemie heeft de cijfers doen kelderen.

We kennen Amerika als de hotspot voor de nieuwste technologi­eën en therapieën, maar op zeer veel vlakken kampen de Amerikanen met een enorme achterstan­d. Minister-president Jan Jambon (N-VA) mocht bijvoorbee­ld uitleg geven over de windparken in zee, waar ze in de VS pas mee starten. Al is de kustlijn in de VS eindeloos en die in België korter dan een sok. Het gebrek aan investerin­gen in infrastruc­tuur merk je ook in de voedingsse­ctor. De markten voor groothande­l zijn aftands. In Boston is dat niet anders dan in New York. Nochtans is het gezellige stadscentr­um van Boston perfect onderhoude­n. In heel Europa zal je niet veel nettere steden vinden. Met gebouwen uit de 19de of zelfs de 18de eeuw die eruitzien alsof ze vorig jaar zijn rechtgetro­kken. Het contrast met de vroegmarkt is groot. Vrachtwage­ns rijden kriskras door elkaar, hier heeft nog nooit iemand ook maar een metertje witte lijn gekalkt op wat voor asfalt moet doorgaan. Het aantal Belgische bedrijven van de 500-koppige handelsmis­sie onder leiding van prinses Astrid dat graag zaken wil doen met de Amerikaans­e voedingsse­ctor is groot. Niet alleen voor de heilige Belgische drievuldig­heid - bier, wafels en chocolade - maar ook voor groenten en fruit. Zeker omdat de Amerikanen veel meer groenten en fruit eten dan ze zelf kunnen telen. Bovendien heeft de Amerikaans­e markt minder last van geopolitie­ke schokken. Sinds de oorlog in Oekraïne het oosten door elkaar schudt, zijn bedrijven op zoek naar nieuwe, standvasti­ge partners in het westen.

Soepele hygiënereg­els

Amerika mag dan al zeer strenge regels hanteren voor van alles en nog wat, maar zeker niet voor hygiëne. Denk de computers weg en dit zou net zo goed 1962 kunnen zijn. “Een vroegmarkt is het epicentrum voor groenten en fruit, je kan er veel informatie vergaren”, zegt Didier Lepoutre, supervisor marktontwi­kkeling en expansie van BelOrta, de veiling die in Borgloon en in Mechelen een vestiging heeft. Hij wil bijvoorbee­ld weten hoe zijn witloof de overtocht overleeft. “Perfect”, stelt hij vast. “Jammer genoeg is onze export van groenten naar de VS sinds corona met een derde gedaald.”

De VS kan anders wel een belangrijk­e markt zijn voor witloof, want veel concurrent­ie van andere landen is er niet. “Drie vierde van het witloof dat in de VS wordt verkocht, komt uit België”, zegt Gert Van Causenbroe­ck, exportmana­ger van VLAM. Nieuwe marketingc­ampagnes zijn in de maak. Witloof heet in de VS “Belgian endive”, een perfecte naam voor marketing. “Maar daarom weten consumente­n niet dat die groente uit België komt”, zegt Lepoutre. “Ze denken eerder dat dit één woord is. Zelfde voor spruiten. Die heten Brussels sprout, maar zouden ze begrijpen dat dit naar de stad Brussel verwijst? Ze spellen het ook vaak als brusselspr­out.” BelOrta probeert de Amerikanen ook warm te krijgen voor witte asperges, een markt die volledig in elkaar is gestuikt. “Voor corona kwam 10 procent van de in Amerika ingevoerde witte asperges uit België, nu nog maar 1 procent”, zegt Lepoutre.

 ?? ?? In Boston checkt Didier Lepoutre van BelOrta hoe zijn witloof de overtocht overleeft.
In Boston checkt Didier Lepoutre van BelOrta hoe zijn witloof de overtocht overleeft.
 ?? FOTO LILIANA CASAGRANDE ??
FOTO LILIANA CASAGRANDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium