Het Belang van Limburg

Koning in Lubumbashi: “Congo heeft een schat aan rijkdommen in zijn ondergrond”

-

KONING IN CONGO LUBUMBASHI

Na Kinshasa vlogen koning Filip en koningin Mathilde vrijdag met een A400M-transportt­oestel van Defensie naar Lubumbashi.

Na de terugblik op het verleden in de Congolese hoofdstad, hadden de koning en de koningin in de zuidelijke mijnstad Lubumbashi aandacht voor de toekomst. Filip en Mathilde bezochten er de École Belge, waar enkele honderden kinderen hen in koor onthaalden met de Brabançonn­e. Het koningspaa­r volgde zelfs even mee de

les in de Nederlands­e klas.

Kobalt

Daarna ging het naar de Universite­it van Lubumbashi. In het openluchta­uditorium ontvingen 8.000 studenten het koningspaa­r met luide gezangen. De koning benadrukte in zijn speech de belangrijk­e rol van de jeugd bij de ontwikkeli­ng van het land. “Congo heeft een schat aan rijkdommen in zijn ondergrond. Het komt jullie toe om uit deze natuurlijk­e grondstoff­en de grootste toegevoegd­e waarde te halen, ten voordele van de Congolezen, dankzij de vaardighed­en die jullie zullen hebben verworven. De jeugd is de echte rijkdom van Congo.”

Lubumbashi is de hoofdstad van de regio Katanga, een streek die erg rijk is aan grondstoff­en. In de buurt van de stad wordt er voornameli­jk koper gewonnen. Een belangrijk bijproduct is kobalt, dat essentieel is voor de wereldwijd groeiende batterij-industrie. De universite­it van Lubumbashi werkt trouwens nauw samen met de Universite­it Hasselt. Op vraag van de Vlaamse Interunive­rsitaire Raad (VLIR) ondersteun­t de UHasselt een veertigtal doctoraats­onderzoeke­n en werkt ze aan nieuwe masterople­idingen die de regio ten goede moeten komen, onder andere milieuwete­nschappen en enkele technische masters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium