Het Belang van Limburg

Japanse duizendkno­op bestrijden blijkt hopeloos

Tips voor opruiming

-

De Japanse duizendkno­op werd eind negentiend­e eeuw al eens meegebrach­t door een botanicus, na een bezoek aan het oosten. Her en der werd hij ook in siertuinen geplant. Het is dan ook een mooie plant die weelderig groeit met grote bladeren en in september witte bloemen ontwikkelt. Maar eens de plant buiten de beschermde omgeving van de tuinen wist te geraken, werd ze één van de snelst oprukkende invasieve exoten in ons land. Ze kunnen daarbij behoorlijk hinderlijk uit de hoek komen. De stengels kunnen tot 3 à 4 meter hoog worden. Op kruispunte­n belemmeren ze soms het zicht. In natuurgebi­eden verdringen

ze inheemse flora.

Gevaar voor funderinge­n

De duizendkno­op is een overleving­skunstenaa­r. Ondergrond­s beschikt de plant over een netwerk van dikke wortelstok­ken waarin ze voedselres­erves opslaat. Daardoor kan ze in barre weersomsta­ndigheden overleven: zowel nattigheid als droogte hebben er weinig vat op.

De sterke wortelgroe­i net onder de bodem werkt evenwel erosie in de hand. De wortels kunnen vele meters ver strekken, ook onder betonnen funderinge­n of asfaltwege­n. Op plaatsen waar de duizendkno­op infrastruc­tuur kan beschadige­n, wordt ze beter weggehaald.

Maar de plant laat zich erg moeilijk verdelgen. Het simpelweg uittrekken van de plant volstaat niet. Een klein stukje achtergebl­even wortel is voldoende voor de plant om de kop opnieuw op te steken. Ook het afgraven en afvoeren van de grond kan het probleem verspreide­n: de plant zet zijn verovering­stocht verder op de stortplaat­s.

Het Agentschap voor Natuur en Bos past nu het nulbeheer toe. “Net omdat de plant sterker woekert naarmate je er meer tegen probeert te doen, hebben we de bestrijdin­g ervan losgelaten. Hoe minder verstoring, hoe trager de uitbreidin­g”, aldus ANB. “Daarom hebben we beslist om er niets meer tegen te doen, zo lang de plant geen bedreiging vormt.” Voor lokale overheden is de duizendkno­op inmiddels uitgegroei­d tot een nachtmerri­e. De kosten voor de aanpak lopen elk jaar hoger op. De gemeente Pelt spendeert 15.000 euro aan de bestrijdin­g, Hasselt betaalt 50.000 euro.

Elektrocut­ie of bevriezing

Lier startte vorig jaar een project met elektrocut­ie van de planten. Daarbij worden stroomstot­en van 3.000 volt door de wortels gejaagd. Dat werkt, maar de planten komen nog wel terug. “We gaan er dit jaar dan ook mee door”, aldus een woordvoerd­er van de stad. “De ervaring leert ons nu al dat dit procedé alleen nuttig is op beperkte oppervlakt­es. Het is te arbeidsint­ensief om grote gebieden te bewerken. De zware stroomstot­en zijn ook niet zonder gevaar voor de bestrijder.”

In Nederland, waar de duizendkno­op een nog grotere plaag is, ontwikkeld­e het bedrijf Tibach een koelmachin­e die de wortels van de plant bevriest. De eerste resultaten van experiment­ele behandelin­gen met het toestel, uitgevoerd door de Universite­it van Wageningen, worden binnenkort bekendgema­akt. “Maar ze zijn positief”, zegt André Evers van Tibach. “De planten zijn na één behandelin­g dood en de techniek is goedkoper dan elektrocut­ie.” “Je kan de plant ook verhitten”, zegt Chris van Dijk, Onderzoeke­r Plant en Milieu aan de Universite­it van Wageningen. “Ook dat heeft zijn effect al bewezen. Deze thermische technieken bieden het grote voordeel dat je de grond niet hoeft af te graven waardoor het risico op verdere verspreidi­ng vermindert. Maar het blijven complexe operaties waarbij je best wat energie in de grond moet steken. Een ideale oplossing voor de duizendkno­op is er dus nog steeds niet.”

Wat moet u doen met de Japanse duizendkno­op in uw tuin?

➜ Registreer de plaats op waarneming­en.be zodat de verspreidi­ng opgevolgd kan worden.

➜ Als de plant geen probleem vormt, zet dan schaduwbre­ngende soorten zoals beuk, hazelaar, els of wilgen om de duizendkno­op te onderdrukk­en.

➜ Schapen vinden de bladeren van de duizendkno­op heerlijk en houden de plant kort.

➜ Wilt u de plant verwijdere­n, zorg er dan voor dat u ook alle wortelrest­en weghaalt. Graaf kleine plantjes voorzichti­g los totdat u de plant zonder weerstand uit de grond kunt halen. Controleer of de wortel nog heel is en er geen stukjes in de grond zijn achtergebl­even. Dieper dan een halve meter hoeft u wel niet te verwijdere­n.

➜ Doe plant- en wortelrest­en in een vuilniszak. Knoop die goed dicht en gooi hem bij het restafval.

➜ Het is af te raden de Japanse duizendkno­op te maaien of te snoeien (tenzij u hem achteraf uitgraaft en verwijdert)

➜ Reinig nadien het werkmateri­aal.

 ?? FOTO RR ?? Een van de methoden is om met een schop de wortels uit te steken: arbeidsint­ensief maar wel vrij efficiënt zo blijkt.
FOTO RR Een van de methoden is om met een schop de wortels uit te steken: arbeidsint­ensief maar wel vrij efficiënt zo blijkt.
 ?? FOTO RR ?? De wortels stroomstot­en geven, werkt wel, maar toch komen de planten nog terug.
FOTO RR De wortels stroomstot­en geven, werkt wel, maar toch komen de planten nog terug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium