Het Belang van Limburg

De allerlaats­te Jet komt eraan

-

Jet verscheen op de startbaan in 1971 als pionier in de branche van huis-aanhuispub­licaties, het was gratis én in kleur. Het blad nam een hoge vlucht en was geliefd bij vele lezers en adverteerd­ers in de hele provincie. Maar door de forse stijging van druk- en papierkost­en en krimpende regionale reclamebud­getten is het niet langer rendabel om een magazine van een dergelijk niveau in de markt te houden. En dus valt het doek over Jet magazine op 13 juni 2022.

“Je zult horen aan het enthousias­me waarmee ik spreek dat ik dat jammer vind, maar ik kan de beslissing om te stoppen wel begrijpen. Jet blijft een ijzersterk­e naam met een dito imago. Maar nothing lasts forever. Het zal niet het enige magazine zijn dat omvervalt”, voorspelt Frank Jaspers. Van 1980 tot 2005 werkte hij achtereenv­olgens als freelance redacteur, productman­ager, bladmanage­r en commerciee­l directeur voor Jet. “Toen ik instapte, werd Jet gerund door een kleine equipe die zo’n negen jaar eerder op heel voorzichti­ge basis gestart was. Jan en Toni Baert, het echtpaar dat Het Belang van Limburg uitgaf, hadden het idee voor een vierkleuri­g gratis tijdschrif­t - indertijd redelijk baanbreken­d - tijdens een van hun reizen in de VS opgedaan en dat hebben ze naar Limburg overgebrac­ht.”

Steve McQueen

In de beginjaren verscheen Jet één keer per maand. Na een paar jaar werd dat veertienda­ags omdat er een markt voor was. “Toen ik hoorde dat Jet ging stoppen, heb ik veel teruggedac­ht. De eerste frank die ik verdiende, was dankzij Jet. Ik ben dan ook nog Antwerpena­ar, dat maakt het nog dubbel bijzonder”, lacht Frank.

“Jet is ooit in de provincie Antwerpen gelanceerd. Wij kregen dat thuis in de brievenbus en ik was jong, had journalist­ieke ambities en schreef de redactie dat ik wel voor Jet wilde werken. Na een proefopdra­cht ging de bal aan het rollen. En nu mogen we het wel openbaren: wat Jet opvallend maakte in die jaren was dat wij uitpakten met artikels over internatio­nale vedetten. Wij gingen natuurlijk niet echt naar Amerika om die sterren te interviewe­n, wij keken gewoon naar wat er in internatio­nale bladen verscheen en wat er aan nieuws te rapen viel en daar maakten wij ons eigen verhaal van”, verklapt Frank. “We waren niet de enigen die dat op die manier deden.” “Mijn allereerst­e opdracht was een artikel over acteur Steve McQueen. Die man had kanker maar hij scheen aan de beterhand te zijn, dus schreef ik in mijn artikel dat het allemaal wel ging meevallen en dat hij het ging halen. Maar wij sloten Jet af drie weken vóór het blad in de bus viel. Tussen het moment dat het artikel geschreven was en het in de bus viel, was McQueen dood. Qua valse noot bij de start kan dat tellen”, beschrijft Jaspers zijn debuut als journalist.

De Rode Ridder

Frank Jaspers spreekt de naam van het magazine steevast op z’n Engels uit, als Djet. “Er doet een cowboyverh­aal de ronde dat de naam Jet de afkorting zou zijn van ‘Jan En Toni’. Maar volgens de familie Baert klopt dat niet”, weet Frank. “We moeten het zoeken in dat tijdskader, begin jaren zeventig: jet (straalvlie­gtuig in het Engels), dat klonk flashy, bijzonder, dynamisch,... precies wat het blad wilde uitstralen. Er is ook de link naar jetset.”

“Er werkten nogal wat bekende mensen van toen mee aan Jet: Zaki, mensen van de toenmalige Radio 2 zoals Jos Ghysen en Alice van Dael... Karel Biddeloo - tekenaar en scenarist van De Rode Ridder-albums - verzorgde de striprubri­ek,... Ik denk niet dat je tegenwoord­ig nog BV’s van dat kaliber vindt die zich geroepen voelen om voor een magazine te schrijven. Maar Jet was extreem populair, het bekendste tijdschrif­t in Limburg, dat mogen we echt wel claimen. In 1975 kwam Story op de markt in Vlaanderen. Het blad scoorde direct overal heel goed bij de start, behalve in Limburg. Omdat hier de gratis Jet al bestond.”

Billen

Het valt Jaspers moeilijk een hoogtepunt te prikken. “Commerciee­l gezien waren de jaren negentig de gloriejare­n. We kregen bij manier van spreken de advertenti­es niet geplaatst omdat het er zoveel waren. Adverteerd­ers kwamen toen op kantoor binnengewa­ndeld voor een babbel - we zaten eerst in een gebouw in Kiewit, pas vanaf ’94-’95 aan de Herkenrode­singel in Hasselt - en ze bestelden ter plekke reclamerui­mte: ‘Gaat het eindejaars­nummer over de nieuwe wintermode? Geef mij dan maar zestien pagina’s.’ Zo ging dat toen.”

“Ik heb verschille­nde hoogtepunt­en meegemaakt”, zet Jaspers uiteen. “Qua jetsetgeha­lte kan niks tippen aan het najaar van 1986 toen we de vijftiende verjaardag van Jet vierden. Er zijn in Limburg niet veel feesten op dergelijke wijze gevierd. Stel je voor: op de dag van de verjaardag was er aan discotheek Ritz aan de Kanaalkom in Has

 ?? ?? De gouden cover voor 50 jaar Jet.
De gouden cover voor 50 jaar Jet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium