Het Belang van Limburg

“Fans zijn te hard verwend”

-

Radja Nainggolan is veel, maar niet rancuneus. Ook vier jaar na zijn vervroegd pensioen als internatio­nal blijft hij in de wijvorm over de Rode Duivels praten. “De meeste wedstrijde­n zie ik ook nog”, vertelt de Antwerpmid­denvelder. “Maar de Nations League… Eigenlijk zijn dat geen matchen om naar te kijken, hé. Pas bij grote toernooien wordt het echt interessan­t. De match tegen Polen heb ik met één oog gezien. Die tegen Nederland volledig.”

De Duivels leken meer zin te hebben in de match tegen Polen. Vooral bij Kevin De Bruyne was het verschil in bezieling tussen beide matchen groot.

“Bwa, ik vind dat Kevin zijn wedstrijd wel altijd speelt. Maar het is niet gemakkelij­k om te blijven reageren wanneer het tegensteek­t. Tegen Holland pakt ge drie stomme goalen. Het was niet per se dat zij meer creëerden, maar eerder wij die de kansen te makkelijk weggaven.”

Waaraan ligt dat?

“Weet ge, er zijn veel gasten die ouder worden. Tegen grotere landen zal het dus ook steeds moeilijker worden. En er speelden veel jongens mee die weinig wedstrijdr­itme hebben. Je kan niet uit het niks terug honderd procent zijn. Ge kunt wel trainen enzo, maar wedstrijde­n spelen: da’s nog iets anders.”

Dan heb je het over Eden Hazard.

“Onder andere, ja. Ik moet zeggen: ik zag wel flitskes van dén Hazard. Eden moet nu gewoon zo veel mogelijk wedstrijde­n spelen om weer in vorm te geraken.”

Geloof jij dat we de allerbeste Hazard ooit nog zullen zien?

“Ik denk dat wel, ja. Je ziet dat hij zijn dribbelkes nog heeft, Je ziet dat hij het inzicht nog heeft. Eden moet nu gewoon de juiste keuze maken voor zijn carrière en zien dat hij zo veel mogelijk matchen kan spelen, zodat hij topfit is tegen november. Maar eerlijk? Ik geloof echt dat het goed komt tegen het WK.”

En komt het goed óp het WK? Het geloof bij de fans is er de laatste maanden niet groter op geworden.

“De supporters zijn de laatste jaren te hard verwend geweest. We hebben tien jaar in de top tien van de wereld gestaan, zelfs lang op nummer één. Maar kijk naar Italië: die winnen het EK en zijn er een jaar later niet bij op het WK. Het kan snel veranderen. Daar moeten de supporters én de media op voorbereid zijn. Je ziet nu al dat er veel gasten worden opgeroepen die niet meer bij de echte topploegen spelen. Dat wil zeggen dat de veranderin­g al aan de gang is. Je kan niet iedereen tot zijn 34ste of 35ste blijven gebruiken. Maar tien spelers vinden die het nog eens vijftien jaar zo goed gaan doen: dat wordt gene simpele.”

Wie zijn de mannen die het kunnen overnemen?

“Op het middenveld zijn er al wat nieuwe mannen bijgekomen, hé. Tielemans is nog vrij jong, die kan misschien nog tien jaar mee. En vooraan is het sowieso makkelijke­r om er iemand bij te gooien. We gaan dus moeten zien waar de talentjes van nu de komende maanden en jaren terechtkom­en. Het is vooral over de verdedigin­g dat ik mij zorgen maak.”

Die kreeg na de wedstrijd tegen Oranje al heel wat kritiek. Toby Alderweire­ld vond die te persoonlij­k.

“Toby moet zich daar niet te veel van aantrekken. Hij voetbalt nu in Qatar, da’s een ander niveau. Het is dus normaal dat hij even wat aanpassing nodig had. Maar tegen Polen vond ik hem gewoon een sterke match spelen. Het is vooral wat hierna komt. Je hebt tien jaar met Kompany, Vertonghen, Alderweire­ld en Vermaelen gespeeld. Binnenkort moet daar een heel nieuwe verdedigin­g staan: dat wordt niet evident. Eén goeie aanvaller vinden is makkelijke­r dan een verdedigin­g perfect op elkaar afstemmen.”

Kan het een oplossing zijn om het eens met vier achterin te proberen?

“Oei, dan moet ik over de coach beginnen? (lacht) Misschien wel. Maar anderzijds: ze spelen nu al zo lang in dat systeem. Het is ook niet evident om dat een paar maanden voor het WK nog helemaal te gaan omgooien. Uiteindeli­jk zijn we ooit beginnen spelen in dit systeem om uit te gaan van eigen sterkte. Dat vind ik niet slecht.”

Martinez was vorige week niet blij met de vragen die hij kreeg over zijn tactiek. De gentleman viel even uit zijn rol.

“Hij heeft ook nooit kritiek gekregen, hé, omdat het altijd goed ging. Maar als je 1-4 verliest, is het normaal dat er vragen komen. En als je dat niet gewoon bent, is het niet altijd even gemakkelij­k om daarmee om te gaan.”

Is Martinez er na zo’n pandoering de man naar om zijn ploeg een uitbrander te geven?

“Bwa, nee. Er zijn binnen die ploeg genoeg spelers die het karakter hebben om bij te sturen wanneer nodig. Kompany deed natuurlijk zijn zegje. Vermaelen ook. In de huidige groep zal Vertonghen dat ook nog altijd doen. En van Courtois en De Bruyne weet ik ook dat ze zeggen waar het op staat. Martinez zal zijn stem ook wel eens verheffen, maar écht hard heb ik hem nooit gezien.”

Neem jij de bondscoach eigenlijk nog iets kwalijk?

“Nee. Ik heb nooit gezegd dat Martinez ne slechte mens is, hé. Ook niet dat het een slechte trainer is. Maar de reden die hij opgaf om me niet te selecteren voor het WK, was gewoon om te lachen. Daar lach ik vandaag nog altijd mee: dat hij mij niet dezelfde rol kon geven als bij AS Roma. Een speler die de halve finale van de Champions League speelt, heeft toch wel zijn plaats in een WK-selectie? Bon, hij zag dat anders. Nadat hij zijn keuze heeft gemaakt, heb ik gewoon ook mijn keuze gemaakt.”

En daar heb je nog altijd geen spijt van?

“Goh, ja, spijt… Ik vind: als je een keuze maakt, dan moet je daar blijven achter staan. (zwijgt even) Eigenlijk is dat nog wel grappig. Ik herinner mij nog goed dat we tijdens een bepaalde interlandp­eriode met een groepje spelers aan tafel zaten, een man of vijf, zes. We waren moe en de nationale ploeg werd er wat te veel aan. Ik stop als eerste, zei de ene. Nee, ik stop als eerste, zei de andere. Uiteindeli­jk ben ik de enige die al gestopt is en zit de rest van dat groepje wel aan meer dan honderd caps.” (lacht)

 ?? FOTO INGE KINNET ?? Radja Nainggolan speelde 30 wedstrijde­n voor de Rode Duivels. “De reden die Martinez opgaf om me niet te selecteren voor het WK, was gewoon om te lachen.”
FOTO INGE KINNET Radja Nainggolan speelde 30 wedstrijde­n voor de Rode Duivels. “De reden die Martinez opgaf om me niet te selecteren voor het WK, was gewoon om te lachen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium