Het Belang van Limburg

Tijdens chemo leefde hij als kluizenaar, nu droomt Brooks van WK

-

Nu Brooks genezen is, maakt hij voor het eerst weer deel uit van de selectie van Wales. Al zullen we de flankspele­r nog niet aan het werk zien tegen de Rode Duivels. Want voor Brooks is het voorlopig nog te vroeg om wedstrijde­n te spelen. “Ik voel me nu goed, maar het is eigenlijk elke dag nog terugkeren naar de normalitei­t. Het is voor mij een surreëel gevoel dat ik anderhalve maand geleden nog volop bezig was met mijn behandelin­g”, verklaarde Brooks een week geleden nog bij Sky Sports.

Ziekte van Hodgkin

Brooks maakte begin oktober deel uit van de selectie van Wales, maar moest daar al snel afhaken. ‘Door ziekte’ luidde het toen. Een week later werd duidelijk wat er concreet aan de hand was. Wat een onschuldig­e medische controle leek, had aan het licht gebracht dat Brooks leed aan de ziekte van Hodgkin. Dat is een vorm van lymfeklier­kanker die het immuunsyst­eem aantast, waardoor het lichaam een gemakkelij­ke prooi wordt voor infecties. Sinds die diagnose heeft Brooks geen enkele wedstrijd meer gespeeld. In plaats van naar het trainingsc­omplex, trok hij elke ochtend naar het ziekenhuis. Brooks ging leven als een kluizenaar. Weinig mensen zagen hem, nog minder info kwam er naar buiten over zijn gezondheid. Brooks wilde zich volledig focussen op zijn chemobehan­deling. Gelukkig sloeg die intensieve behandelin­g aan. Zo mocht Brooks begin mei het verlossend­e nieuws naar buiten brengen dat hij een half jaar na zijn diagnose genezen was verklaard. Enkele uren daarna verscheen hij al voor het eerst weer in het openbaar. Dat was op de viering van zijn club, Bournemout­h, die net de promotie naar de Premier League had afgedwonge­n.

Brooks is gebrand om zijn terugkeer te maken als voetballer. En nog meer dan van de Premier League, droomt de Welshman van het WK. Daarvoor wist zijn land zich vorige week te plaatsen met een zege tegen Oekraïne. En ook in Wales hopen ze hun rechtsbuit­en te recuperere­n voor Qatar. Daarover was bondscoach Robert Page alvast duidelijk in zijn eerst persconfer­entie in aanloop naar de Nations Leagueweds­trijden. “Of ik hem er bij wil op het WK? Aboluut! Hij is een erg getalentee­rde speler.”

Bij de Welshe voetbalbon­d liggen de plannen ook klaar om Brooks voor dat WK – dat in november begint – tijdig klaar te krijgen.

“We hebben daar al over gesproken”, vertelde bondscoach Robert Page. “Die gesprekken zijn zelfs maanden geleden al begonnen, op het moment dat David zijn diagnose kreeg. We hebben toen al overlegd met zijn dokters of dat haalbaar zou zijn. Maar het doel was altijd om hem – als zijn gezondheid het toelaat – mee te nemen naar Qatar.”

Eerste training

Page besloot vorige week dan ook Brooks meteen op te roepen voor de Welshe selectie. “We hebben hem uitgenodig­d om naar hier te komen”, liet bondscoach Page zich ontvallen tijdens die babbel in de perszaal. “Zo kan hij een keertje aan alles ontsnappen en ziet hij zijn vrienden hier terug. Het is zeker niet de bedoeling dat hij gaat trainen.”

Maar tegen alle verwachtin­gen in verscheen Brooks woensdag wel op het trainingsv­eld. En dat voor de allereerst­e keer sinds zijn diagnose. Wanneer we de rechtsbuit­en weer wedstrijde­n zien spelen, is nog onduidelij­k. “Maar die kwalificat­ie voor het WK zal een geweldige motivatie zijn voor David om terug te komen”, sloot bondscoach Page zijn babbel met de pers af. “Al is het in de eerste plaats het belangrijk­st dat hij genezen is verklaard.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium