Het Belang van Limburg

Standard heeft Noorse droomcoach Deila bijna beet

-

Het geduld van de Standard-fans werd de voorbije weken danig op de proef gesteld, maar een paar dagen voor de start van de voorbereid­ing - maandag worden de spelers opnieuw op de Académie verwacht voor hun medische en fysieke tests - begint de Luikse puzzel stilaan vorm te krijgen. Na een gesprek met Don Dransfield, de overkoepel­ende CEO van het internatio­nale clubnetwer­k van 777 Partners, werd Pierre Locht op donderdag bevestigd in zijn rol als CEO van Standard. Een duidelijk signaal dat de nieuwe Amerikaans­e eigenaars voor lokale verankerin­g kiezen in het management van de club. Eerder rekruteerd­e 777 Partners ook al twee Luikenaars voor de vacante posities van financieel directeur (Giacomo Angelini) en juridisch adviseur (Alexandre Lousberg).

Deila op komst

Ook in de lange, moeilijke zoektocht naar een nieuwe trainer wordt er dit weekend witte rook verwacht. Standard trekt al weken aan de mouw van Ronny Deila, die nog één jaar onder contract ligt bij New York City FC, en staat volgens onze Waalse collega‘s van La Dernière Heure nu dicht bij een akkoord staan met de 46-jarige Noor. Het dossier sleepte de voorbije weken aan door de stugge houding van de City Football Group (CFG, eigenaar van New York City FC), die met Don Dransfield en Fergal Harkin al twee van hun topkaderle­den zagen vertrekken richting hun nieuwe concurrent 777 Partners. Harkin, de nieuwe sportief directeur van Standard, kan pas vanaf augustus officieel aan de slag in Luik omdat hij door CFG aan zijn opzegtermi­jn wordt gehouden.

Ook Deila kreeg aanvankeli­jk geen vrije baan, maar lijkt nu toch zijn zin te gaan krijgen. De Noor heeft aangegeven dat hij koste wat kost de overstap naar Standard wil maken. De club hoopt de aanstellin­g van Deila dit weekend af te ronden, net op tijd voor de start van de voorbereid­ing op maandag. De Noorse coach zou met Efraín Juárez, een voormalig Mexicaans internatio­nal, ook zijn vaste assistent meebrengen vanuit New York. Woensdag zouden zij de eerste veldtraini­ng van het nieuwe seizoen moeten leiden.

Strippend na titel

Met de komst van Deila zou Standard een coach met mooie adelbrieve­n naar Luik halen. Deila pakte in Europa al titels met het Noorse Strømsgods­et (2013) en het Schotse Celtic (2015 en 2016) en won vorig jaar ook het Amerikaans kampioensc­hap (MLS) met New York City FC. Ook dit seizoen staat hij met New York aan de leiding van de Eastern Conferce in de MLS. De Noor werd in het verleden vaak bestempeld als de Scandinavi­sche versie van Jurgen Klopp omwille van zijn energieke, aanvallend­e spelstijl en zijn uitbundige manier van vieren met het publiek. Zo introducee­rde hij bij Celtic de ‘Ronny Roar' als vast ritueel na een overwinnin­g en stripte hij vorig jaar nog tot zijn ondergoed na het winnen van de MLS Cup. Een stevige stijlbreuk in vergelijki­ng met zijn eerder stoïcijnse voorganger Luka Elsner, maar wel een persoonlij­kheid die kan aanslaan bij het vurige Luikse publiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium