Het Belang van Limburg

Op vijf jaar tijd is de Belgische ‘sleutel’ om je te identifice­ren op internet doorgestoo­md tot 6,5 miljoen gebruikers.

-

middel om je identiteit te bewijzen. Bij nog eens 550 andere kun je met Itsme je digitale handtekeni­ng zetten. Inloggen bij de overheid, bij de bank en bij je telecommaa­tschappij, dat zijn de usual suspects. Maar je kan er ook al een auto mee kopen, je kan bij Air Belgium een vliegticke­t kopen, bij tal van notarissen en advocaten kan je het gebruiken. Die toepassing­en zullen blijven toenemen.”

Liever Snapchat

Dat niet iedereen dat allemaal zo vanzelfspr­ekend vindt, bewees de Digimeter in april, een grootschal­ige bevraging over ons digitale leven. Een kwart van de jongeren is niet mee met de digitalise­ring. Snapchat of TikTok, dat is een fluitje van een cent. Maar administra­tieve apps à la Itsme blijken ook voor hen vaak te moeilijk.

“Wel, je ‘zit’ natuurlijk niet op Itsme zoals je op Snapchat zit. Itsme is een sleutel, daar ga je geen uren op liggen scrollen”, zegt De Bruyne. “En twee: wie jonger is dan 18, kan op dit moment gewoon nog geen account aanmaken. Dan kan je niet verwachten dat jongeren er al vlot mee kunnen omgaan.”

Nochtans is het een kwestie van tijd voor Itsme

Stephanie De Bruyne opengestel­d wordt voor minderjari­gen. Dat kon tot nu nog niet. Voor ouders die de coronacert­ificaten van hun kinderen wilden opslaan op hun smartphone, betekende dat een hoop gedoe. “Misschien al vanaf dit najaar, of ten laatste tegen midden volgend jaar, zullen 16tot 18-jarigen het zelf ook kunnen gebruiken”, zegt De Bruyne. “Om je in te schrijven voor je theoretisc­he proef voor je rijbewijs, om dingen voor je vakantiejo­b te regelen, om je in te schrijven op een school. Ook voor hen zal het ingeburger­d geraken: de vraag is er alleszins. En zo krijgen we hen vroeger mee in de digitalise­ring.”

Gratis dienst

Betalen voor Itsme, dat moet niet. “We zullen ook gratis blijven voor de gebruiker”, zegt De Bruyne. “Het zijn bedrijven die ons betalen. Ze betalen een vast bedrag per gebruiker, ongeacht hoe vaak of hoe zelden die inlogt.”

Hoe massaal het ook gebruikt wordt, Itsme is op zich een klein bedrijfje: er werken 40 mensen, dat moeten er tegen eind dit jaar 55 worden. En de enorme boost die de app heeft gekregen tijdens de coronacris­is betekent ook niet dat het bedrijf winst maakt. In 2020 dook Belgian Mobile ID 4,1 miljoen euro in het rood, in 2021 3,4 miljoen. De overgedrag­en verliezen liggen al tegen de 30 miljoen. “Ik ken weinig techbedrij­ven die al na vijf jaar winstgeven­d zijn”, zegt De Bruyne. “Dat zal wel komen, binnen een paar jaar. We zitten in een fase dat we nog enorm groeien en uitbreiden, en dat betekent dat we zwaar moeten investeren.”

Rotterdam

Nederland moet de volgende markt worden waar Itsme tot een vaste waarde uitgroeit. “Na de Benelux gaan we dan kijken naar andere landen. Binnen een paar jaar gaan we naar een Europese, digitale identiteit voor alle inwoners van de EU. Daar willen we met Itsme een rol in spelen.”

Een soort digitale kluis dus. En dan is het zaak om te zien wat je daar uit haalt, en hoe dat veilig kan gebeuren. “Bijvoorbee­ld: je sollicitee­rt bij een bedrijf, en je werkgever heeft je diploma nodig. Op hun website zal dan een knop staan om dat via Itsme met hen te delen. Wij zullen dan linken met de database van de universite­it. Jij kiest dus wat je

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium