Het Belang van Limburg

“Vroeger had je er een paar, nu is alles een knelpuntbe­roep”

-

Ooit twijfelde Ruben Peumans of hij zijn toekomst zou uitbouwen in het hippe Parijs of het eigen Haspengouw. De nood aan groen en rust deed hem, na een tussenstop in Hasselt, toch kiezen voor het weidse uitzicht op Borgloon en Gors-Opleeuw. Vanuit Vliermaal, waar hij het stuk grond op de kop kon tikken waarop de holistisch­e architect Juul Vanleysen ooit zijn magnifieke lotusbloem-gebouw wilde neerpoten. Dat project kwam er nooit, dus ontvangt Peumans er ons met zicht op een prachtig glooiende vallei. Zijn doelstelli­ng is duidelijk: vanuit Limburg ASAP uitbouwen tot een Europese topper. En het bedrijf, in navolging van vader Hugo, in familiehan­den houden.

In 1979 richtte Hugo Peumans zijn sociaal secretaria­at op om kmo’s te ondersteun­en in hun personeels­beleid. Sociaal Adviesbure­au Peumans, kortweg SAP, was geboren. In 1987 keurde ons land de nieuwe wet op uitzendarb­eid goed. De pionier in Peumans zag het potentieel ervan en sprong in 1988 al op de kar. Al snel was interimarb­eid de tak die het sterkst groeide binnen het bedrijf en vervelde SAP tot ASAP.

“Ik heb nooit anders geweten dat papa altijd aan het werk was voor zijn zaak. Mijn moeder stond in het onderwijs”, blikt Ruben Peumans terug. “Vanaf mijn vijftiende begon ik vakantiejo­bs te doen bij ASAP. Eerst op de boekhoudin­g, om wat administra­tieve taken te doen. Daar kreeg ik dan 50 frank per uur voor (lacht). Zo raakte ik er wel bij betrokken, kon ik me al wat in de materie verdiepen. Vanaf mijn 18de ging ik dan als vakantiewe­rk echt meedraaien in de uitzendkan­toren van Sint-Truiden of Tessenderl­o. Zo leerde ik wat het is om mensen te ontvangen, hun papieren in orde te maken, hen te matchen met een werkgever. Ik herinner me nog altijd de eerste man die ik aan het werk geholpen heb, als kok in een Truiense manege, 25 jaar geleden. De dame die me toen opgeleid heeft, werkt nu trouwens nog altijd voor ASAP en is nu onze regioveran­twoordelij­ke voor ZuidLimbur­g. Vader bezorgde me dan ook rapporten

en liet me al wat cijferanal­yses doen.”

Toch koos u oorspronke­lijk nog voor een andere carrière?

“Ik heb eerst economie gestudeerd in Diepenbeek en ben dan naar Parijs getrokken om verder te studeren aan een business school. Ik heb mijn stage op een Franse bank gedaan en ben daar een aantal jaren blijven werken. Na drie jaar vond ik dat ik moest kiezen: settel ik mij in Parijs en bouw ik daar een netwerk uit? Of kom ik terug en knoop ik weer aan met vrienden en familie in Limburg? Ik was eigenlijk overtuigd dat ik voor de eerste optie ging kiezen, maar dan begon de heimwee toch wat te knagen en trokken mijn vader en broer aan mijn mouw om mee in de familiezaa­k te stappen. Mijn broer Joris is acht jaar ouder en zat al mee in het bedrijf. We hebben het dan een aantal jaar samen geleid als co-CEO’s. Ik verdiepte me vooral in de uitzendarb­eid. Joris deed voornameli­jk softwareon­twikkeling. Dat heeft hij gecommerci­aliseerd voor de hele uitzendmar­kt, ook voor concurrent­en van ASAP, en hij heeft dan zijn eigen bedrijf afgesplits­t. Ik heb me dan volledig gefocust op ASAP met uitzendarb­eid, rekruterin­g en selectie en project sourcing.”

Jullie zijn ook nog een tijdje een dienstench­equebedrij­f geweest?

“Ja, na een overname hebben we dat er nog een tijd bij gedaan, maar we hebben de strategisc­he keuze gemaakt om die activiteit weer af te stoten. Vooral door de onzekerhei­d over het subsidieve­rhaal. Je winstmarge­s worden uiteindeli­jk bepaald door de overheid en de vakbonden. Als je ziet hoe moeilijk het nu is om een sociaal akkoord te maken in die sector, is dat waarschijn­lijk de juiste keuze geweest. Wij zijn eerder naar het marktsegme­nt opgeschove­n waar je zelf meer toegevoegd­e waarde kunt creëren, ook bij de hoger gekwalific­eerde profielen. Vandaar dat we ook met project sourcing gestart zijn via ons dochterbed­rijf clearXpert­s.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium