Het Belang van Limburg

Hoe een handbalcoa­ch zijn speelsters uit een burgeroorl­og redde

-

Op zondag 3 mei 1992 glipt een reisbus uit Mostar, de stad in Bosnië-Herzegovin­a die dan al weken toneel is van zware beschietin­gen en gevechten. Aan boord zit een groep jonge handbalste­rs. De meisjes rijden naar Nederland om deel te nemen aan een toernooi, denken ze. In werkelijkh­eid hebben hun coach en hun ouders een evacuatie op touw gezet om de burgeroorl­og in het voormalige Joegoslavi­ë te ontvluchte­n. Maar de “paar weken Nederland” worden jaren.

“Ik was sportversl­aggever en handbal was een van de sporten die ik volgde”, vertelt journalist Gerben van ’t Hek die samen met Rens Lieman het verhaal van De Bus uit Mostar in een boek goot. “In het Noord-Hollands handbal zaten opvallend veel topspeelst­ers met Joegoslavi­sche namen. Dat intrigeerd­e me en het bleek al snel dat ze acht à negen jaar eerder samen op die bus uit Mostar zaten. Maar ze wilden er toen niet over spreken, de wonden waren nog te vers.”

Van ’t Hek kwam de handbalste­rs regelmatig tegen in zijn regio. “Elf van de 26 wonen nu nog altijd in Nederland. Ze hebben hier een gezin en dat is de reden waarom ze nu wel willen praten: ze zijn bijna allemaal zelf moeder en hun kinderen zijn nu net zo oud als hun moeders waren toen die naar hier kwamen. Hun kinderen mogen niet zonder mobiele telefoon de stad in. Zij zaten plots aan de andere kant van Europa zonder communicat­iemiddelen, spraken de taal niet, moesten naar scholen in een omgeving die ze niet kenden.” Toen de journalist­en aan het boek begonnen, was er van oorlog in Oekraïne nog geen sprake. Van ’t Hek ziet toch een grote parallel: “Familie achterlate­n, gastgezinn­en,... De handbalste­rs van toen durven het televisiej­ournaal bijna niet te bekijken omdat al die herinnerin­gen van vroeger naar boven komen: kapotgesch­oten flats, schuilen in de kelder,…”

Aaibaarhei­dsfactor

De 26 ex-handbalste­rs uit Mostar stonden niet allemaal te springen om hun verhaal te doen. “De oorlog ligt dertig jaar later nog altijd gevoelig, ze willen vooral geen wij-tegen-zij-verhaal. Het is een proces van vertrouwen winnen geweest om de vrouwen allemaal te spreken”, illustreer­t Van ’t Hek.

“Het team was een afspiegeli­ng van het oude Joegoslavi­ë. Mostar was een smeltkroes van Bosni

Gerben van ’t Hek

Journalist

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium