Het Belang van Limburg

Musk bepaalt met Starlink nu ook het verloop van een oorlog

- Stijn Decock

Toen het Oekraïense leger op 29 maart Irpin – ten noordweste­n van Kiev – heroverde, troffen ze een stad aan die volledig van de buitenwere­ld was afgesloten. Alle 24 zendmasten voor het mobiele netwerk en internetka­bels waren door de Russen vernietigd of zwaar beschadigd. Dankzij de installati­e van enkele Dishy McFlatface-satelliets­chotels, was de stad amper twee dagen later weer virtueel met de rest van de wereld verbonden. Die capteerden internet- en telefonies­ignalen vanuit Starlink-satelliete­n in de ruimte. Die satelliete­n spelen al sinds de start van de oorlog een belangrijk­e rol in het verloop ervan. Volgens de Britse krant The Times werden verkenning­sdrones van het Oekraïense leger gekoppeld aan Starlink-satelliete­n. Dat de hele wereld beelden kon zien van de dappere ondergrond­se verzetsstr­ijders in de staalfabri­ek in Marioepol – terwijl die omsloten was door Russische troepen – dankt het eveneens aan doorgeeflu­ik Starlink. In Oekraïne circuleren nu al 10.000 Dishy McFlatface-schotels van Starlink om internet of telefonie te voorzien waar dat door de oorlog platligt.

Reclame voor SpaceX

Voor Elon Musk dient de oorlog in Oekraïne hierdoor als een indirecte, maar welgekomen reclamecam­pagne voor een van zijn minder bekende bedrijven. Het plaatst Musk in een steeds meer politieke rol, zonder dat hij aan iets of iemand democratis­che verantwoor­ding moet afleggen. Starlink ontstond als een bijproduct van zijn bekende ruimtevaar­tbedrijf SpaceX, dat een kleine tien jaar geleden de code kon kraken om raketten opnieuw te laten landen en die na gebruik bijna volledig te recuperere­n. Dat maakte de lancering van een raket veel goedkoper. Omdat de markt voor het lanceren van satelliete­n niet zo groot is, besloot Musk met Starlink zijn eigen markt te creeren en zelf satelliete­n te bouwen en te lanceren. De scheepvaar­t maakt al jaren gebruik van satelliete­n die hen in het midden van de oceaan verbinden met het internet. Alleen zijn dat heel zwakke en dure internetve­rbindingen. Dat komt omdat gebruikgem­aakt wordt van stationair­e satelliete­n die ver boven de aarde hangen. De verre afstand verzwakt het signaal, terwijl de lancerings­kost van de satelliet zeer hoog ligt, omdat hij ver de ruimte in moet. De oplossing is bekend: satelliete­n in een dichte baan rond de aarde brengen. Dat levert een veel beter signaal op en is goedkoper, maar er is een groot nadeel: je kunt satelliete­n dicht bij de aarde niet geostation­air parkeren, ze slingeren rond de aarde, waardoor het signaal voortduren­d zou wegvallen mocht je maar één satelliet lanceren. De oplossing voor een continu internet: heel veel satelliete­n die in een rij rond de aarde zweven en de signalen constant aan elkaar doorsturen. Je hebt dus heel veel satelliete­n nodig voor een continu internetsi­gnaal. Dat kan alleen rendabel zijn als je heel goedkoop satelliete­n kunt lanceren – wat SpaceX kan – en als je veel klanten hebt.

Interesse van militairen

Op 24 mei 2019 werd de eerste reeks van 60 Starlink-satelliete­n gelanceerd. Intussen schoot het bedrijf al meer dan 50 raketten de ruimte in met telkens 50 tot 60 satelliete­n aan boord. Er zweven nu zo’n 2.000 satelliete­n boven de aarde, voldoende om vooral in Noord-Amerika en Europa afgelegen gebieden van internet te voorzien. Binnenkort wil Starlink ook de Afrikaanse markt veroveren. Het bedrijf heeft de eerste akkoorden met Mozambique en Nigeria op zak. Om de hele wereld te voorzien, zouden er 30.000 nodig zijn. Vorig jaar werd gestart met de commerciël­e uitrol van het netwerk. Voor 99 dollar per maand en een satelliets­chotel van 500 dollar, heb je toegang tot het internet. De teller zou nu op zo’n 250.000 gebruikers staan wereldwijd. Een cijfer dat snel groeit, maar nog ruim onvoldoend­e is om rendabel te zijn. Analisten gaan ervan uit dat Starlink pas rendabel is als het enkele miljoenen gebruikers telt. Google experiment­eerde ooit nog met een systeem met ballonnen met antennes maar moest daarmee stoppen wegens een gebrek aan klanten.

De oorlog in Oekraïne komt voor Musk dus niet bepaald ongelegen en toont de enorme waarde van zijn netwerk in conflictge­bieden. Zozeer dat vooral militairen steeds meer interesse krijgen in de mogelijkhe­den van Starlink en Musk daarvoor willen betalen. Het Amerikaans­e en Britse leger hebben al contracten met Starlink lopen. De Russen en Chinezen zijn dan weer niet opgezet met het bedrijf, dat een politieke kant kiest. Daarom werken ze aan eigen satellietn­etwerken. Ook Jeff Bezos heeft met zijn ruimtevaar­tbedrijf Blue Origin gelijkaard­ige plannen. Het wordt stilaan drummen in de ruimte, met alle gevaar voor rondslinge­rend afval of botsingen van dien.

De beslissend­e rol van Starlink in de oorlog doet opnieuw vragen rijzen over de enorme macht die Musk en zijn private bedrijven gewild of ongewild cumuleren, zonder veel externe controle. Want naast de impact die Starlink op militaire conflicten kan hebben, is er ook het probleem van lichtvervu­iling die zijn laaghangen­de satelliete­n veroorzake­n. Vooral astronomen zijn misnoegd, omdat ze waarneming­en hinderen. Ook dieren die sterren gebruiken om hun weg te vinden, zouden last ondervinde­n van een anders ingekleurd­e nachtelijk­e hemel.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium