Het Belang van Limburg

Hoe ‘ouwe Kremlin-kaalkop’ een oorlogspre­sident schiep

-

Moeten we ons in Oekraïne blijven interesser­en?

Veel recente krantentit­els als: ‘Laat je niets wijsmaken, dit is een Europese oorlog die ons allemaal raakt’, of: ‘Oekraïne is al acht jaar een testlabo voor desinforma­tie’ en ‘Deze oorlog kan 40 jaar duren, wen eraan’ zeggen feitelijk: het is te vroeg om al ‘oorlogsmoe’ te worden. Kiev ligt overigens maar 1800 kilometer verderop, 2 uur vliegen. Lissabon is verder.

Wie is Serhi Roedenko?

Roedenko is een Oekraïense journalist, tevens hoofdredac­teur van Espreso.tv, een internet tv-station in Oekraïne. Hij schreef eerder biografieë­n over presidente­n die Zelensky vooraf zijn gegaan: Victor Joesjtsjen­ko, de derde president, en Victor Janoekovit­sj, de vierde. Maar ook over Kyrylo Tymosjenko, plaatsverv­angend hoofd van het kabinet van de huidige president. Roedenko was in november 2013 sterk geengageer­d in de Maidan-protesten in Kiev, ontstaan nadat de toenmalige president Porosjenko geweigerd had een politieke en economisch­e overeenkom­st met de Europese Unie te onderteken­en. Porosjenko wilde meer de Russische kant op.

Waar zat Zelensky toen?

Zelensky leidde in die dagen de ‘Kvartal 95 Studio’ een tv-maatschapp­ij die vooral amusement wou brengen, genoemd naar een wijk in Kryvyi Rih, Zelensky’s thuisbasis. Zelensky: “Om van de wereld een betere plek te maken, een vriendelij­ker en vrolijker plek, met de hulp van de werktuigen die wij hebben, zijnde humor en creativite­it.” ‘Kvartal 95’ werd immens populair. Voor biograaf Roedenko was Zelensky een cabaretier, een clown die in een van zijn vele shows een leraar speelde die in de serie ook nog staatshoof­d werd. Zelensky leverde overigens de (Oekraïense) stem voor Beertje Paddington, de kinderboek­enfiguur die vorig weekeinde bij de Britse Queen aan tafel opdook om thee te drinken.

Toen Zelensky als bij wonder een echte president werd, begon Roedenko argwanend naar hem te kijken: een man zonder enige politieke ervaring, wiens partij niet eens in het parlement vertegenwo­ordigd was. Roedenko: “Collega’s, gezworen kameraden en vrienden tuimelden in 2019 in zijn regering.” Wat deed denken aan de toestand met zijn voorganger­s: met alle risico’s en consequent­ies van dien.

Maar Poetin, ‘die ouwe kaalkop in het Kremlin’, wilde slechts over één ding met Zelensky onderhande­len: volledige capitulati­e van Oekraïne. Zelensky had geen keus: hij moest wel oorlogspre­sident worden. Vóór de oorlog, die honderd dagen geleden begon, deed elk van Zelensky’s optredens toch nog denken aan zijn verleden als acteur. Plots verdwenen al de trucs uit zijn arsenaal. Hij stond er met een vermoeid, ongeschore­n gezicht, in kakikleuri­ge kleren, zonder stropdas, schmink, zonder spotlichte­n: “Een president die met zichtbare pijn praat over de Oekraïners, groot en klein, die in de maalstroom van de Russisch-Oekraiense oorlog zijn beland.” Roedenko’s argwaan van voor de oorlog maakt zijn boek vandaag geloofwaar­diger.

Waar komt Zelensky vandaan?

Zelensky is in januari 44 geworden, hij heeft rechten gestudeerd, zijn vrouw Olena architectu­ur. Zijn vader, van Joodse origine, is opgeleid als mijningeni­eur. Aan de universite­it van Kryvyi Rih leidt hij het departemen­t ‘cybernetic­a en computer hardware’. Drie van de broers van Zelensky’s grootvader stierven in concentrat­iekampen.

Hoe zit dit boek in elkaar?

Het is opgebouwd uit 38 korte hoofdstukk­en waarin zowat alle facetten van het Oekraïense drama aan bod komen. Van de eerste moordaansl­agen op Zelensky tot en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium