Het Belang van Limburg

Drie locaties net buiten Limburg waar u renners kunt spotten

- Rob Rodiers

DWARS DOOR HET HAGELAND ZATERDAG De aankomst van Dwars door het Hageland ligt - letterlijk op een steenworp van onze provincieg­rens. Daarom: drie unieke locaties waar u de renners van dichtbij kunt bewonderen tijdens de Vlaamse versie van Strade Bianche.

De kasseiklim

Het epicentrum van Dwars door de Hageland is de Citadel van Diest, die viermaal boven op de slotklim wacht. Die slotklim, de Allerheili­genberg, is een klim van 500 meter over kasseien. De gemiddelde stijging bedraagt 5,1%, op het steilste stuk (na 300m, nvdr.) knikt de bestrating 9% omhoog. Is de beslissing onderweg nog niet gevallen, dan bepaalt deze klim over winst of verlies.

De gravelstro­ok

Het unieke gegeven van Dwars door het Hageland zijn uiteraard de tien gravelstro­ken, goed voor 41 km onverhard in totaliteit. Tijdens de finalelus krijgen de renners twee stroken voor de wielen: het Prinsenbos (1.800 meter) en de Demerdijk in Zichem (4.000 m). Het is voornameli­jk die laatste strook - in de buurt van de Maagdentor­en, bekend uit het boek en de film ‘De Witte van Sichem’ - die jaarlijks voor de nodige ravage zorgt in het peloton.

De Poggio van Diest

Vrijwel onmiddelli­jk na het onverhard van de Demerdijk krijgen de renners nog een obstakel voor de wielen: het Grasbos, bij de plaatselij­ke bevolking ook wel gekend als ‘de Poggio van Diest’. Een klim van een kilometer in twee trapjes, waardoor het gemiddeld stijgingsp­ercentage halthoudt op slechts 5,1%. Voornameli­jk de eerste helft is steil, met percentage­s tot 11,2%. Na 800 meter wacht de renners nog een vervelende uitloper met stroken tot 6%.

DWARS DOOR HET HAGELAND: start in Aarschot om 11.10 uur, aankomst in Diest omstreeks 15.30 uur. Live in Sporza op Eén vanaf 13.30 uur. BELANGRIJK­STE DEELNEMERS: Tiller (Uno-X), De Lie, Campenaert­s, Wellens, Vermeersch (Lotto Soudal), Lampaert, Sénéchal (Quick-Step Alpha Vinyl), Claeys, Hermans, van der Hoorn (Intermarch­é-Wanty Gobert), Allegaert, Vanbilsen, Walscheid (Cofidis), Vanmarcke, Van Asbroeck (Israel-Premier Tech), Ackermann-Gaviria (UAE-Emirates), Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise), Kielich, Merlier, Vermeersch (Alpecin-Deceuninck), Debusscher­e (B&B Hotels), Capiot, Swift (Arkéa-Samsic)Hulsmans (Elevate), Daniels (Geofco), Debaele, Willems (Minerva), Lemmens (Tarteletto), Nys (Baloise-Trek Lions), Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal)

 ?? FOTO BELGA ?? Dwars door het Hageland: dat betekent gravelen tussen Aarschot en Diest.
FOTO BELGA Dwars door het Hageland: dat betekent gravelen tussen Aarschot en Diest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium