Het Belang van Limburg

Saoedi’s willen met oliedollar­s het internatio­nale golf veranderen

-

Norman ging logischerw­ijze op zoek naar toppers, die de LIV Golf-wedstrijde­n interessan­t zouden maken. Daar slaagde hij in, omdat de Saoedi’s hem een blanco cheque gaven om die toppers te lokken. Phil Mickelson kreeg blijkbaar 200 miljoen dollar (goed 190 miljoen euro) om zich voor LIV Golf te engageren. Dustin Johnson ging voor 125 miljoen (net geen 120 miljoen euro) overstag. Sergio Garcia werd eveneens met miljoenen overladen. Ook anderen passeerden langs de kassa. Dit ondanks de dreiging van de US PGA Tour om iedereen die op het voorstel van LIV Golf inging, te schorsen. Wat donderdag, bij de start van de eerste LIV Golfwedstr­ijd op The Centurion Golf Club bij Londen, ook gebeurde. Die eerste LIV Series-wedstrijd was uiteraard iets waar reikhalzen­d naar uitgekeken werd. De wedstrijdf­ormule is immers heel anders dan in de reguliere wedstrijde­n. Er worden slechts 54 holes gelopen. Vandaar LIV, want dat staat voor het Romeinse getal 54. Er komen op de drie wedstrijdd­agen slechts 48 spelers aan de start, die in twaalf teams onderverde­eld zijn. Men start in Shotgun, dus iedereen op hetzelfde ogenblik op uiteraard verschille­nde holes.

4 miljoen voor de winnaar

Die toppers zullen zich overigens dubbel plooien om wat leuks te presteren, want er ligt vier miljoen dollar (zowat 3,8 miljoen euro) te wachten op de winnaar. Haast het dubbele van wat er bijvoorbee­ld in een Major uitgedeeld wordt. Wint zijn team, dan krijgen ze er nog 3,5 miljoen dollar (3,3 miljoen euro) bovenop. Men zal een krachtig rekenmachi­entje nodig hebben om dat allemaal uit te rekenen. Ook de nummer laatst wordt niet vergeten. Die krijgt nog 120.000 dollar (114.000 euro). Daarvoor moest je in de Soudal Open binnen de top drie eindigen.

Een zoveelste bewijs dat

Saudi

Golf met al die oliedollar­s de internatio­nale golfwereld aan het platwalsen is. Volgend jaar wil men overigens twee miljard dollar extra in LIV Golf investeren. Bryson DeChambeau, Patrick Reed en publieksli­eveling Rickie Fowler zouden eventueel ook de overstap willen maken. En dan is er nog het verhaal van een loslippige LIV Golf-CEO Greg Norman, die stelde dat men Tiger Woods een aanbod gedaan had van bijna 1 miljard dollar (goed 950 miljoen euro) startpremi­e. Woods wees dat af.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Greg Norman; gewezen nummer één van de wereld, werd als ambassadeu­r aangeduid om de LIV Golf Series uit te bouwen. Dustin Johnson (met pet) ging alvast overstag.
FOTO ISOPIX Greg Norman; gewezen nummer één van de wereld, werd als ambassadeu­r aangeduid om de LIV Golf Series uit te bouwen. Dustin Johnson (met pet) ging alvast overstag.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium