Het Belang van Limburg

Speelstrat­en voortaan ook hele week of weekends

- Chris Nelis

KINDEREN GENK Voortaan kunnen in Genk speelstrat­en niet louter voor een dag maar voor een week of weekend aangevraag­d worden. Met de maatregel wil de stad het aantal speelstrat­en in Genk gevoelig uitbreiden.

Dat er vraag is naar speelstrat­en en dat die vraag ook toeneemt, blijkt alleszins al uit het aantal aanvragen dat nu al is ingediend. “Vorig jaar hadden we in heel Genk vijf speelplaat­sen”, zegt schepen van Jeugd Karel Kriekemans. “Dat aantal is nu al verdubbeld. En we verwachten er nog heel wat meer. Het is net om meer opportunit­eiten te bieden voor het organisere­n van speelstrat­en dat we het reglement hebben veranderd.” Eén van de voorwaarde­n om een speelstraa­t te organisere­n is dat drie buurtbewon­ers zich engageren om hekken te plaatsen, toezicht houden en andere buurtbewon­ers informeren. Ook de weg moet aan voorwaarde­n voldoen. “De straat moet een overheerse­nd woonkarakt­er hebben zonder doorgaand verkeer en de maximum toegelaten snelheid mag niet meer zijn dan 50 km/u”, gaat Kriekemans verder. “Er mag geen openbaar vervoer rijden en er mogen geen wegenwerke­n op de planning staan op het ogenblik dat de speelstraa­t actief is. Nog moeten andere straten in de omgeving bereikbaar blijven en moet 66 procent van de huishouden­s akkoord zijn.”

→ Wie een aanvraag wil indienen voor een speelstraa­t in augustus, doet dat best voor 15 juni via de website jeugdgenk.be.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium