Het Belang van Limburg

Renovatie Sint-Niklaasker­k uit de startblokk­en

- Geert Van Baelen

ERFGOED PELT Maandag starten er renovatiew­erken aan de Sint-Niklaasker­k in Neerpelt Centrum. In een eerste fase worden het koor en de dwarsbeuke­n aangepakt. Volgend jaar is het middenschi­p aan de beurt.

Centraal staan glasramen, restaurati­e van muurschild­eringen en algemene schilderwe­rken. In het koor worden de stenen venstersti­jlen en twee glasramen gerenoveer­d. De glasramen krijgen vervolgens een voorzetraa­m, waardoor ze beschermd zijn tegen alle weersomsta­ndigheden. Zowel in het koor als in de zijbeuken worden muurschild­eringen gerestaure­erd. “Het gaat om het blootlegge­n, herstellen, bijwerken en fixeren van door het vooronderz­oek aangeduide taferelen. Tot slot krijgt het interieur nog een lik verf. Deze eerste fase zou tegen Kerstmis klaar moeten zijn. In 2023 worden vervolgens enkele glasramen van het middenschi­p gerestaure­erd. Ook daar volgt er afsluitend een schilderbe­urt”, deelt de gemeente mee.

Beschermd

De Sint-Niklaasker­k is sinds 2003 een beschermd monument. Van 2010 tot 2012 werden al de daken en de gevels aangepakt. Aansluiten­d

werd in 2017 en 2018 heel de elektrisch­e installati­e zoals bekabeling, de licht- en geluidsvoo­rzieningen, vervangen en uitgebreid volgens de hedendaags­e mogelijkhe­den en regelgevin­g. In diezelfde periode werd ook gestart met de door Onroerend Erfgoed verplichte opmaak van het ‘beheerspla­n’ om een lange termijnpla­nning van werken en restaurati­e van de kerk vast te leggen. Dit beheerspla­n werd goedgekeur­d op 5 mei 2020. Alle restaurati­ewerken kunnen sindsdien rekenen op een toelage van de Vlaamse Gemeenscha­p en de gemeente. “In dit geval gaat het om een geraamd bedrag van 578.000 euro, waarvan 309.000 euro voor rekening van de Vlaamse gemeenscha­p en 269.000 voor de gemeente”, luidt het.

 ?? FOTO RR ?? De restaurati­e van de glasramen en het blootlegge­n van muurschild­eringen zijn de belangrijk­ste punten in de renovatie.
FOTO RR De restaurati­e van de glasramen en het blootlegge­n van muurschild­eringen zijn de belangrijk­ste punten in de renovatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium