Het Belang van Limburg

Na coronaleni­ng nu ook lening voor bedrijven die door oorlog getroffen worden

-

Bedrijven die getroffen worden door de oorlog in Oekraïne, kunnen een beroep doen op een overbruggi­ngslening van de Vlaamse overheid. Dat heeft Vlaams minister van Economie Jo Brouns (cd&v) laten weten.

Sinds 28 februari konden bedrijven die getroffen werden door de gevolgen van de coronapand­emie een overbruggi­ngslening aanvragen bij VLAIO en PMV. Het gaat over bedragen tot 200.000 en 400.000 euro aan een rentevoet van 1 procent voor respectiev­elijk kleine en middelgrot­e ondernemin­gen. Op die manier ondersteun­t de Vlaamse Regering bedrijven die nood hebben aan liquiditei­ten door de coronacris­is. In totaal was een bedrag voorzien van 100 miljoen euro. Bedrijven kunnen tot 15 juni een beroep doen op de regeling.

98 Limburgse dossiers

Inmiddels hebben heel wat Vlaamse kmo’s een beroep gedaan op de overbruggi­ngslening. Op 8 juni van dit jaar waren er 815 aanvragen goedgekeur­d, goed voor een bedrag van 81,5 miljoen euro. Bovendien waren nog 162 dossiers in behandelin­g, goed voor een bedrag van iets meer dan 13 miljoen euro. In Limburg werden 98 dossiers goedgekeur­d, goed voor 9,2 miljoen euro. Sinds de inval van Russische troepen in Oekraïne worden onze bedrijven echter met een nieuwe crisis geconfront­eerd, met sterk gestegen energie- en grondstoff­enprijzen. Om de bedrijven te ondersteun­en, besliste de Vlaamse regering om dezelfde overbruggi­ngslening te hervormen. Zo kunnen de bedrijven hun facturen blijven betalen en hun investerin­gen op peil houden.

Link aantonen

Op 25 maart werd het beschikbar­e budget al verdubbeld naar 200 miljoen euro en nu wordt de overbruggi­ngslening bij de Europese Commissie aangemeld voor een verlenging tot 15 december van dit jaar. De intrestvoe­t wordt voor de komende periode bepaald op 1,5 procent. Kmo’s die een aanvraag indienen, moeten kunnen aantonen dat er een link is tussen de lening en de oorlog in Oekraïne, zoals de sterk gestegen energiekos­ten. “De overbruggi­ngslening was in het kader van de coronacris­is een groot succes. Ik ben tevreden dat we hetzelfde instrument kunnen gebruiken om ondersteun­ing te bieden aan onze kmo’s die lijden onder de gevolgen van de oorlog in Oekraïne”, aldus Jo Brouns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium