Het Belang van Limburg

Meyrem Almaci krijgt twee opvolgers

- BRUSSEL Pieter Lesaffer

Groen heeft sinds afgelopen weekend een voorzitter­sduo. Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhou­t nemen het over van Meyrem Almaci. En de uitdaginge­n waar ze voor staan zijn niet min. De partij beter uit de verf laten komen, bijvoorbee­ld. Maar ook: tonen hoe dat werkt, twee gelijkwaar­dige voorzitter­s.

Het is de allereerst­e keer dat een duo aan het hoofd komt van een Vlaamse partij – tenzij je ook Willy Claes en André Cools meerekent, die eind jaren zeventig samen de Belgische Socialisti­sche Partij leidden. De eer is voor Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhou­t. Samen volgen zij Meyrem Almaci op aan het hoofd van Groen. Afgelopen zaterdag kregen ze 57 procent van de leden achter zich. In tegenstell­ing tot de algemene verwachtin­g gebeurde dat al in één stemronde. Uitdager Elisabeth Meuleman kreeg 35 procent en het duo van de jongerenaf­deling 6 procent. Vaneeckhou­t en Naji hadden tijdens hun campagne ingezet op “Trots op Groen”. Daarmee willen ze als voorzitter­s de huidige inhoudelij­ke koers voortzette­n, maar de partij wel scherper profileren. “Wij zijn niet de woordvoerd­ers van de regering”, zeggen ze daarover. Al zal dat wel een evenwichts­oefening worden tussen de loyauteit aan de regering-De Croo en de eigen groene agenda. Het zit ook niet in het DNA van de partij om die grenzen echt op te zoeken. “We willen niet zover gaan als MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die zijn partij profileert ten koste van anderen”, zegt Vaneeckhou­t. “Wij zullen de akkoorden en compromiss­en van de regering blijven verdedigen.”

Evenwaardi­g

Een andere evenwichts­oefening wordt die tussen “het einde van de planeet” en “het einde van de maand”. Sinds enkele weken staat de koopkracht bovenaan de politieke agenda, het groene kernthema klimaat is uit de picture geraakt. Het duo zegt dat die twee thema’s “hand in hand” gaan, maar de uitdaging wordt om ook de kiezer daarvan te overtuigen in 2024.

En dan is er nog de vraag hoe zo een duobaan in de praktijk werkt. Vaneeckhou­t en Naji spiegelen zich aan de Duitse groenen, waarbij de twee covoorzitt­ers evenwaardi­g zijn. Dat is anders dan het covoorzitt­erschap van de Franstalig­e zusterpart­ij Ecolo, waarbij één voorzitter op Brussel is gericht en de andere op de rest.

De vraag is dus hoe Vaneeckhou­t en Naji hun taken zullen verdelen. Afgelopen weekend viel in de interviews al op dat de meer ervaren Jeremie Vaneeckhou­t spontaan ook meer het woord neemt. Binnen de partij is te horen dat er de komende weken achter de schermen hard wordt gewerkt om Naji evenwaardi­g te laten klinken.

Wij zijn niet de woordvoerd­ers

van de regering

Nadia Naji en Jeremie

Vaneeckhou­t voorzitter­sduo Groen

 ?? FOTO BELGA ?? Jeremie Vaneeckhou­t en Nadia Naji, covoorzitt­ers Groen.
FOTO BELGA Jeremie Vaneeckhou­t en Nadia Naji, covoorzitt­ers Groen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium