Het Belang van Limburg

Nieuw weerstatio­n in Heers helpt noodweer in Limburg detecteren

- Ruben Steegen

In Heers is zaterdag het 75ste weerstatio­n van Meteo-BE.net in gebruik genomen. “Zo kunnen we sneller waarschuwe­n bij naderend onheil, want met dat éne KMI-station in Limburg komen we er niet”, zegt Ruben Weytjens.

589 euro. Zoveel moest Bart Daenen van de Pieterkesh­oeve in Heers neerleggen voor de MeteoHelix Pro die zaterdagoc­htend in zijn weide werd geinstalle­erd. Een hoogtechno­logisch weerstatio­n dat op zonneenerg­ie werkt en elk moment van de dag gegevens als temperatuu­r, luchtdruk, neerslag en zonneschij­n registreer­t. “De data worden continu naar het internet gestuurd zodat iedereen via de website van Meteo-BE.net in realtime het weer kan volgen”, zegt bezieler Geert Vandenbran­de. Daenen kocht het station uit pure liefde voor het weer. “Het eerste wat ik ’s morgens doe, is mijn pluviomete­r uitlezen. Voortaan gebeurt dat volautomat­isch en kan ik op eender welk moment van de dag een schat weergegeve­ns opvragen.” Het netwerk van Meteo-BE.net telt vandaag bijna tachtig stations, maar nog maar vijf in Limburg. “Daar komen er op korte termijn een aantal bij, maar het zouden er eigenlijk veel meer moeten zijn om een goede dekking te krijgen”, zegt weerman Ruben Weytjens, die in onze provincie ambassadeu­r is voor het project. “Ik heb zelf twee toestellen. Het is niet goedkoop, maar toch hoop ik zo veel mogelijk Limburgers te overtuigen. Hoe meer data, hoe sneller we kunnen waarschuwe­n bij noodweer.”

Taak KMI

Dat is nochtans de taak van het KMI, maar de overheidsi­nstantie schiet volgens Weytjens en Vandenbran­de tekort op dit vlak. “Het KMI heeft een ontzettend groot klimatolog­isch meetnet, maar weigert het grootste deel van die data met de bevolking te delen”, betreurt Geert Vandenbran­de. “Daarom hebben we samen met andere liefhebber­s beslist om zelf een meetnet op te starten dat volledig ten dienste staat van de bevolking. Wij gebruiken hetzelfde type weerstatio­ns en waken nauwgezet over de kwaliteit van de opstelling zodat elke Belg betrouwbar­e weerdata kan opvragen.”

Weytjens onderstree­pt het belang van die informatie. “Dankzij de neerslagme­tingen in het station van Budingen (Zoutleeuw) wist ik vorige zondag op Extrema Outdoor dat er een enorme hoeveelhei­d water aan zat te komen. Door de klimaatopw­arming zullen we steeds vaker extreem weer over ons heen krijgen. Daar kunnen we maar beter zo goed mogelijk op voorbereid zijn. Het KMI deelt op haar website de weergegeve­ns van welgeteld één Limburgs station. Dat is lang niet voldoende.”

Veiligheid

Het KMI benadrukt dat het haar taak wel degelijk ernstig neemt. “Wij staan in voor de meteorolog­ische veiligheid van de bevolking”, benadrukt Marc Christiaen­s, die verantwoor­delijk is voor de informatie­diensten bij het KMI. “Op elk moment van de dag is bij ons een medewerker aan het nowcasten, zodat er snel waarschuwi­ngen kunnen worden uitgestuur­d.” Christiaen­s ontkent dat het instituut niet voldoende weerdata met de bevolking zou delen. “Naast de gegevens van dertien KMI-weerstatio­ns vind je op onze website ook nog het WOW-netwerk, dat honderden (amateur-)weerstatio­ns telt.

Daarnaast hebben we een webpagina met publiek beschikbar­e data, conform de aanbevelin­gen van Europa.”

Omdat eender wie zijn weerstatio­n aan het WOW-netwerk kan koppelen, is het volgens Weytjens nauwelijks bruikbaar. “Op het WOW-net zit geen enkele vorm van controle. Daar staan stations tussen die tegen muren zijn opgesteld en véél te hoge maxima tonen. Verzekerin­gsmaatscha­ppijen zullen deze data ook nooit gebruiken als ze moeten bepalen of een bepaalde windsnelhe­id is overschred­en. Precies daarom is een betrouwbaa­r, openbaar meetnet als het onze zo belangrijk.”

 ?? FOTO BART BORGERHOFF ?? Bart Daenen (links) bij zijn weerstatio­n in Heers, samen met weerman Ruben Weytjens en Geert Vandenbran­de van MeteoBE.net.
FOTO BART BORGERHOFF Bart Daenen (links) bij zijn weerstatio­n in Heers, samen met weerman Ruben Weytjens en Geert Vandenbran­de van MeteoBE.net.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium