Het Belang van Limburg

Spanje kreunt onder hitte, vrijdag ook hier 30 graden

- Ruben Steegen

Het zuiden van Spanje kreunt al dagenlang onder een zinderende hitte, met maxima van ruim veertig graden. Ook bij ons wordt het tropisch warm, met vrijdag temperatur­en richting dertig graden en meer.

In de Zuid-Spaanse stad Sevilla klom het kwik zondag voor de tweede dag op rij richting een verschroei­ende 42 graden. Nog zeker tot en met woensdag blijft het haast onmenselij­k heet op het Iberisch Schiereila­nd, dat volgens het Spaanse weerbureau Aemet de heetste lente van de voorbije twintig jaar beleeft.

Afrikaanse lucht

Vanaf woensdag bereikt die warme lucht ook Limburg, met maxima die dan al richting 28 graden klimmen. “We komen terecht in zeer warm luchtmassa’s”, meldt weerman Ruben Weytjens. Vrijdagoch­tend draait de wind naar het zuiden en wordt er rechtstree­ks lucht van Afrikaanse oorsprong naar onze contreien geblazen. De maxima in Limburg klimmen dan waarschijn­lijk naar een tropische 32 graden. Daarna groeit de onzekerhei­d op de weerkaarte­n, al houden de meeste modellen de hitte ook zaterdag nog vast. Volgens de huidige berekening­en zou het in Limburg dan zelfs 34 of 35 graden kunnen worden, al is dat nog bijzonder onzeker.

Vanaf zondag schieten de berekening­en alle kanten uit. Meest waarschijn­lijke scenario is een flinke afkoeling, met temperatur­en die zondag plots onder de twintig graden duiken.

 ?? FOTO AFP ?? In Sevilla zoeken mensen verkoeling in de fonteinen. Het voorbije weekend klom het kwik er naar een verschroei­ende 42 graden.
FOTO AFP In Sevilla zoeken mensen verkoeling in de fonteinen. Het voorbije weekend klom het kwik er naar een verschroei­ende 42 graden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium