Het Belang van Limburg

Waarom een trekhaak op uw caravan wordt afgekeurd, ook als u een sticker plakt

-

REIZEN BERINGEN

Willy’s caravan werd afgekeurd vanwege de trekhaak achteraan. “Met een sticker is dat perfect legaal”, vertelde de verkoper in Voor U Opgelost. Zegt de keuring nu: “Zo simpel is het niet.”

Met het oog op de komende zomer bood Willy Ackermans uit Beringen zich enkele weken geleden aan in het keuringsst­ation van Diest. Zijn caravan werd afgekeurd vanwege de trekhaak om een fietsendra­ger op te monteren. Nochtans was diezelfde caravan twee jaar geleden, met het oog op de nakende verkoop aan Willy, goedgekeur­d in het station van

Brakel. Op de papieren van verkoper Caravan-Expo stond ook te lezen dat Willy betaald had voor een caravan inclusief fietsendra­ger.

Kan voor een Oost-Vlaming dan meer dan voor een Limburger, zo vroegen we aan Goca, het expertisec­entrum voor de autokeurin­g. “Nee. Maar de caravan is twee jaar geleden eerst voorgerede­n met trekhaak, afgekeurd, opnieuw aangeboden zonder trekhaak en pas dan goedgekeur­d.” En vervolgens is hij met trekhaak aan Willy verkocht. “Maar we sturen een sticker op”, liet Caravan-Expo ons weten. “Die geeft aan dat de trekhaak slechts met 75 kilogram belast mag worden. Zijn probleem met het keuringsst­ation zal dan definitief geregeld zijn.”

Niet dus. “Zo simpel is het niet: eigenlijk moet men ervan uitgaan dat een koppeling om een aanhangwag­en te trekken niet op een caravan mag geplaatst worden”, reageert Goca. “Een caravan mag immers geen aanhangwag­en slepen.”

Hallo Caravan-Expo? “Wij hadden in 2020 hetzelfde probleem met een andere klant. Toen werd dat wél goedgekeur­d door Goca.” Maar Goca blijft nu bij z’n standpunt. Aan een caravan mag alleen een systeem hangen dat uitsluiten­d als fietsendra­ger kan worden gebruikt. Een trekhaak mag niet. Ook niet met sticker. Die is overigens na twee weken nog niet aangekomen.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Een sticker is niet voldoende om een trekhaak op een caravan te ‘legalisere­n’.
FOTO RAYMOND LEMMENS Een sticker is niet voldoende om een trekhaak op een caravan te ‘legalisere­n’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium