Het Belang van Limburg

Pizzeria Da Gennaro in Bolderberg is failliet verklaard. dekmantel cocaïnesmo­kkel

-

Vlakbij Circuit Zolder baatte Gennaro samen met zijn vrouw Silvia jarenlang de pizzeria langs de SintJobstr­aat uit. Hier regelde hij zijn schimmige zaakjes. Handlanger­s, familieled­en en zijn boekhouder kwamen er over de vloer, maar niet om alleen een pizza margherita naar binnen te werken. Eind 2013 sloot de politie het netwerk rond de drugstrafi­kant en legde de smokkel van minstens 242 kilo cocaïne van Colombia naar Europa bloot. Huiszoekin­gen leverden luxewagens, geldtelmac­hines, dure merkhorlog­es, ruim 140.000 euro cash en handvuurwa­pens op. In februari 2016 sprak de Hasseltse correction­ele rechtbank straffen tegen de 21 daders uit. Gennaro, die ook bij de Duitse en Italiaanse justitie bekend is, en zijn Colombiaan­s contact La Tia of De Tante, schoten met 12 jaar cel de hoofdvogel af. Na de uitspraak sloegen de agenten hem onmiddelli­jk in de boeien. Een procedures­lag voor het Antwerpse hof van beroep en vervolgens het Hof van Cassatie leverde geen celkorting op.

Miljoenen

De nu 50-jarige pizzabakke­r kreeg ook nog een verbeurdve­rklaring van 2,3 miljoen euro aan vermogensv­oordelen opgelegd, bovenop een boete van 30.000 euro. Een safehouse aan de Kiezelweg in Houthalen-Helchteren speelde de organisati­e eveneens kwijt. De pizzeria in Heusden-Zolder bleef buiten schot, ook al had het openbaar ministerie tevergeefs de verbeurdve­rklaring gevraagd. Terwijl Gennaro achter de tralies verdween, timmerde zijn vrouw haar naam op de gevel en zette de zaak met goede kritieken voort. Tot ongeveer een maand geleden. Nu heeft de Hasseltse rechtbank Da Gennaro failliet verklaard.

Beslagname

Het is vooral de hoge boete en de verbeurdve­rklaring die de zaak nu met zeven jaar vertraging genekt heeft. “Sinds een aantal jaren leeft uitbaatste­r Silvia gescheiden van haar man. Probleem is dat ze het pand in mede-eigendom met haar ex heeft. De overheid heeft er nu beslag op gelegd en zal het te koop aanbieden om een deel van de strafrecht­elijke boete mee te betalen”, weet curator Bert Vandenreyt. “Dat bedrag kan je nooit terugbetal­en met de opbrengste­n van een pizzeria. Daarnaast zijn er ook schulden opgebouwd als gevolg van de coronacris­is, waren er wegeniswer­ken voor de deur die pas sinds zeven weken afgelopen zijn en zijn haar kinderen die meehielpen, het huis uitgetrokk­en. Bijgevolg waren er ook personeels­problemen die je vandaag niet zomaar oplost en was de omzet niet gigantisch groot. Toch lijken mij deze problemen in tegenstell­ing tot de boetes niet van doorslagge­vende aard te zijn, al kunnen er zich nog altijd schuldeise­rs melden.”

Aannemer

Vandenreyt wijst er ook dat de negatieve publicitei­t in de media de pizzeria evenmin goed deed. Tocht stelt de curator dat het over een mooie zaak gaat. “Het pand is proper achtergela­ten. Geen diepvrieze­rs met vervallen producten in bijvoorbee­ld. Ik heb al heel andere zaken in gelijkaard­ige situaties gezien.” Advocaat Jan Swennen bevestigt dat Gennaro gebroken heeft met zijn vrouw en dat hij nu heel andere paden bewandelt op profession­eel vlak. “Met het faillissem­ent op zich heeft hij niets te maken. Mijn cliënt is intussen vrij onder voorwaarde­n en werkt bij een aannemer nadat hij eerst van halve vrijheid (’s nachts slapen in de cel) genoot en onder elektronis­ch toezicht stond. Inclusief de voorhechte­nis heeft de man dik de helft van zijn celstraf uitgezeten. Nu werkt hij hard en is heel goed bezig”, beklemtoon­t Jan Swennen.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De pizzeria is in beslag genomen en wordt verkocht om een deel van de miljoenenb­oete te betalen.
FOTO RAYMOND LEMMENS De pizzeria is in beslag genomen en wordt verkocht om een deel van de miljoenenb­oete te betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium