Het Belang van Limburg

Ex-atlete Eline Berings wordt ethisch consulent bij Topsport Vlaanderen

“Mijn taak is de Vlaamse sportfeder­aties helpen bij de vraag wat kan en wat niet.”

-

De job lijkt haar op het lijf geschreven. Na een bijzonder lange carrière waarin ze topsport en studies psychologi­e combineerd­e, borg Eline Berings (36) eind vorig jaar haar spikes op. Ze ging aan de slag als zelfstandi­g sportpsych­ologe op een ogenblik dat grensovers­chrijdend gedrag in de sport zichtbaar werd gemaakt. Vlaamse judotraine­rs, het coachingte­am rond Nina Derwael, volleybalt­rainer Gert Vande Broek, niet de minste namen werden de voorbije jaren in opspraak gebracht. De recente meldingen zijn voor Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) mee de aanleiding om Berings aan te stellen als ‘ethisch consulent’ bij Topsport Vlaanderen.

Derwael

“Als oud-atlete weet ik dat het in ons vak om presteren gaat”, zegt Berings. “Topsporter­s moeten uit hun comfortzon­e treden en grenzen verleggen. Mijn taak is de Vlaamse sportfeder­aties te helpen bij de vraag wat kan en wat niet. Ik merk dat daarover nog heel veel onduidelij­kheid bestaat. We willen ook coaches en atleten beter ondersteun­en bij vragen en zorgen.”

Toen de Franse coaches van Nina Derwael beschuldig­d werden van grensovers­chrijdend gedrag, poseerde een van hen met een T-shirt op Instagram: ‘champions train, losers complain’ (kampioenen trainen, verliezers klagen). Berings wil de mythe doorprikke­n dat topsport per definitie hard moet zijn.

“Vaak worden tegenstell­ingen gemaakt van zaken die eigenlijk complement­air zijn”, zegt Berings. “Hard zijn heeft veel nuances. Tegelijk wordt het tegenoverg­estelde al snel als pamperen bestempeld, terwijl net alles daartussen essentieel is. Uitdagen én ondersteun­en. Oncomforta­bel zijn, binnen een veilig kader. Er is genoeg wetenschap­pelijke literatuur verschenen die aantoont dat je ook op een veilige manier succes kunt bereiken en samen grenzen kunt verleggen. Sterker: dat is een voorwaarde voor langdurig succes. Een van mijn belangrijk­ste vragen is hoe we coaches beter kunnen ondersteun­en in het vinden van dat evenwicht.”

Onafhankel­ijk

Eline Berings ethisch consulent

Topsport Vlaanderen

De recente gevallen van grensovers­chrijdend gedrag leidden vorig jaar tot de verplichti­ng voor elke sportfeder­atie om een aanspreekp­unt voor integritei­t (API) en een tuchtcommi­ssie op te richten. De situatie van Gert Vande Broek is in het bijzonder delicaat. De bondscoach van de vrouwenvol­leybalploe­g is niet alleen een professor in coachingte­chnieken aan de KU Leuven, hij was in het verleden ook adviseur op het kabinet van het ministerie van Sport. Beschikt Berings over genoeg onafhankel­ijkheid om haar rol te kunnen spelen? “Dat is net een van de redenen geweest om me aan te stellen”, zegt Berings. “Ik ken de wereld, maar sta voldoende op mezelf om onafhankel­ijk te zijn. Als psychologe neem ik een neutrale houding aan. Als er klachten zijn, kan ik doorverwij­zen en mee opvolgen. Ik neem de rol op van een aanspreekp­unt en een klankbord in de eerste lijn die kan doorverwij­zen, ook in zaken zoals voeding of de combinatie van topsport met de menstruati­ecyclus. Wat ik zeker niet ben, is een politiecom­missaris over grensovers­chrijdend gedrag die met een checklist alle sportfeder­aties gaat screenen.”

Risicofact­oren

Toch gaat Berings in de eerste maanden wel haar ronde van Vlaanderen maken. “Risicofact­oren zijn veel uitval, onderprest­aties of meldingen bij een sportfeder­atie. Op dat moment zullen we de dialoog met de federaties aangaan. Dat grensovers­chrijdend gedrag meer bespreekba­ar wordt gemaakt, helpt om sneller problemen op de radar te krijgen. Als er ergens veel klachten zijn, moeten we in gesprek gaan.” Haar taak stopt bij de dertigtal sportfeder­aties die door Topsport Vlaanderen erkend zijn. Grensovers­chrijdend gedrag bij profession­ele voetbalclu­bs of wielerploe­gen horen daar niet bij.

“Ik focus in de eerste plaats op de relatie tussen coach en atleet”, zegt Berings. “Wat voor de ene atleet werkt, werkt niet noodzakeli­jk voor de andere. Het is niet zo dat een coach maar één stijl kan hanteren. Er moet ruimte zijn om de relatie tussen coach en atleet te laten groeien. Ik probeer met beiden in dialoog te gaan. Maar ik probeer ook de federaties bij te staan. Eigenlijk hoop ik voor 80 procent preventief en voor 20 procent reactief te werken.”

 ?? FOTO BELGA ?? Eline Berings wil de mythe doorprikke­n dat topsport per definitie hard moet zijn.
FOTO BELGA Eline Berings wil de mythe doorprikke­n dat topsport per definitie hard moet zijn.
 ?? FOTO BELGA ?? Topturnste­r Nina Derwael.
FOTO BELGA Topturnste­r Nina Derwael.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium