Het Belang van Limburg

Bijna klaar voor de Tour

- Guy Van Den Langenberg­h

ELFSTEDENR­ONDE

Jakobsen reist over een kleine twee weken af naar Denemarken voor zijn Tourdebuut. “Voor die wedstrijd ben ik al twee maanden aan het trainen”, klonk het achteraf. “Dus ja, die wedstrijd zit in mijn hoofd, ik heb er zin in. Dat ik hier Ewan klop, is uiteraard goed voor het vertrouwen. Uiteraard zal ik het in de Tour niet enkel tegen hem moeten opnemen maar hij is wel een goede graadmeter. Vorig jaar viel hij weg door die valpartij, het jaar daarvoor was hij toch dé sprinter van de Tour. Nu heb ik nog de Baloise Belgium Tour om alles nog wat op punt te zetten. Zo was de lead-out vandaag zeker niet perfect. We moeten het ritme van de sprinttrei­n nog vinden. Morkov is hier, net als Sénéchal en Lampaert. Dat zijn stuk voor stuk renners die mogelijk meegaan naar de Tour.” De Nederlande­r wil ze er alvast graag bij hebben. “Ik denk dat aan mij mijn voorkeur zal worden gevraagd maar uiteindeli­jk ben ik het niet die de beslissing neem. Ik wil gewoon graag dat de besten meegaan. Eigenlijk wil ik met iedereen naar de Tour want ze zijn allemaal sterk.” Jakobsen liet Dauphiné en Zwitserlan­d links liggen. “Wegens te weinig sprintkans­en en te lastig”, verklaarde de Nederlande­r. “Ik heb de voorbije weken in de Sierra Nevada al voldoende geklommen. Doe mij maar de Baloise Belgium Tour. Ook een mooie wedstrijd. En ik moet naar de Tour om te sprinten, niet om te klimmen.”

Tevreden Ewan

Sprinters verliezen doorgaans niet graag. Voor een keer kon Caleb Ewan wel leven met zijn tweede plaats. “Voor mijn vertrouwen was dit een belangrijk­e wedstrijd”, verklaarde de Australiër. “Het is mijn enige wedstrijd die ik rijd tussen mijn opgave in de Giro en de start van de Tour. Daarom had ik een goede spurt nodig. Ja, ik ben tevreden met het resultaat. Na mijn opgave rustte ik een week en begon ik opnieuw te trainen. Jakobsen bijvoorbee­ld staat veel verder in zijn voorbereid­ing, mijn conditie moet nog beter worden.” Ook niet onbelangri­jk: vaste leadout Jasper De Buyst stond voor het eerst sinds zijn val in de Ronde van Turkije aan de start van een wedstrijd. “Ik heb Jasper gemist”, aldus Ewan. “Het was vandaag toch vooral aanklampen voor hem maar de Baloise Belgium Tour zal hem een pak beter maken.”

Zijn tweede plaats leverde Ewan ook tachtig belangrijk­e UCI-punten

op. “Het spreekt voor zich dat ik ook volgend jaar graag in de World Tour wil rijden. Gelukkig is er Arnaud (De Lie, red) die al heel wat punten heeft gescoord. Dat neemt wel wat druk weg van mijn schouders. We hebben al veel van onze achterstan­d goedgemaak­t maar we moeten onszelf onder druk blijven zetten. Toegegeven, mijn seizoen tot nu toe was nog niet goed. Hopelijk blijf ik in de Tour gespaard van tegenslag en kan ook ik de gewenste resultaten neerzetten.”

UITSLAG: 1. Fabio Jakobsen (Ned/Quick-Step Alpha Vinyl) 192 km in 4u18’46’’, 2. Caleb Ewan (Aus) z.t., 3. Tim Merlier, 4. Sasha Weemaes, 5. Rudy Barbier (Fra), 13. Robbe Ghys, 39. Jens Reynders

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium