Het Belang van Limburg

“Kon stuur niet meer vasthouden”

-

Everts ging zaterdag in de kwalificat­ierace van de MX2 hard tegen de grond, toen hij de controle over zijn KTM verloor. “Een val die voorkomen had kunnen worden”, zuchtte Liam. “Ze hadden weer veel te fel gesproeid. Het was op sommige stroken spiegelgla­d. Het was heel verraderli­jk. Op die plek zijn meerdere rijders onderuit gegaan. Kay de Wolf bijvoorbee­ld. Al had hij iets meer geluk (de Nederlande­r had pijn aan de heup, maar kon wel starten in de reeksen, nvdr). Ik begrijp niet waarom ze steeds zoveel sproeien. Oké, ik ben degene die in de fout is gegaan, maar toch... Het was verdorie een zware crash. Het gebeurde erg snel, ik had niet eens tijd om te reageren. Bam, daar vloog ik.”

Een gevaar op de baan

De Lummenaar blesseerde zich daarbij aan de linkermidd­envinger. Inderdaad, de middenving­er die hem in het begin van het seizoen al vier Grote Prijzen kostte. Everts junior liep eind februari in Matterley Basin een gecomplice­erde vingerbreu­k op en moest toen onder het mes. Na een goed en snel herstel kwam Liam erg sterk terug. Hij klopte steeds nadrukkeli­jker op de deur van een eerste GP-podium. Maar die progressie wordt nu dus opnieuw een halt toegeroepe­n. Everts probeerde zondagocht­end nog wel in de warming-up, maar kwam niet verder dan een 24ste tijd. “De pijn kon ik nog wel verbijten, maar ik kon mijn stuur niet meer fatsoenlij­k vasthouden”, sakkerde Liam. “Dan heeft het geen zin om te starten in de reeksen. Ik zou een gevaar op de baan zijn. Voor mezelf en voor de rest.”

Geen nieuwe breuk

Na een bezoekje aan het medische centrum bleek de averij gelukkig mee te vallen. “De ligamenten zijn geraakt”, aldus Liam. “Gelukkig is het geen nieuwe breuk. En het plaatje zit ook nog mooi op zijn plaats. Al bij al is het dus een kleine blessure. Een opluchting. Want ik ging er verdorie hard af. Het had veel erger kunnen aflopen. Kijk maar naar Renaux (zie randstuk, nvdr). Natuurlijk is dit opnieuw een grote teleurstel­ling. Het ging net zo goed. Het was dan ook een moeilijke beslissing om niet te starten, maar wel de meest verstandig­e.”

Of Everts de volgende Grote Prijs, over twee weken in Indonesië haalt, is nog niet zeker. “Ik ga nu zo snel mogelijk naar mijn dokter in Herentals”, zei Liam. “Dan zal moeten blijken hoe snel deze blessure kan helen. Al heb ik er wel een goed oog in.”

→ Bekijk video van zijn crash op hbvl.be

 ?? FOTO PHOTOGRAPH­IC ART. ?? Liam Everts: “Natuurlijk is dit opnieuw een grote teleurstel­ling. Het ging net zo goed.”
FOTO PHOTOGRAPH­IC ART. Liam Everts: “Natuurlijk is dit opnieuw een grote teleurstel­ling. Het ging net zo goed.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium