Het Belang van Limburg

17-jarige Flo Helsen pakt de titel in Tenkie

- Jeroen Fissette

TOERNOOI TENKIE PARK

Het was een hectisch weekendje voor Flo Helsen. Zaterdag halve finales in de dames 1-reeks op Tenkie, daarna meteen richting het ITF toernooi in het Duitse Gladbeck. En zondag heen en terug Gladbeck - Hasselt met taxi papa. Ondertusse­n stak ze nog de titel op zak in Tenkie.

“Onverwacht druk”, zegt de 17jarige Flo Helsen er meteen bij. “Dat ik de finale van de dames 1-reeks op Tenkie zou halen, was zeker niet ingecalcul­eerd. Gelukkig ligt het ITF-toernooi nu ook weer niet zo ver. Zaterdag zijn we blijven overnachte­n, maar toen bleek dat ik vrij was in de eerste ronde van de kwalificat­ies. Dus reden we ’s morgens maar meteen terug naar Hasselt.”

In de buurt

Die ITF-toernooien is Helsen trouwens wel gewoon. In de finale van een dames 1 staan, is iets anders. “Ja, ik toer al een tijdje met Tennis Vlaanderen. Zo kwam ik al in India en de Dominicaan­se

Republiek. Maar dat ga ik wat afbouwen. Ik speel nu niet meer onder de koepel van Tennis Vlaanderen, maar ga privé met mijn papa op toer. Daarom ga ik ook wat meer focussen op de toernooien in de buurt.”

Een bewuste keuze, zo blijkt. “Met Tennis Vlaanderen is natuurlijk alles prima geregeld maar hoe hoger het niveau, hoe kleiner de groep. Dan wordt het soms wat eenzaam. Nu ga ik eindelijk ook wat tijd hebben voor andere zaken. En als je toernooien in eigen streek speelt, kunnen de familie en vrienden ook eens komen kijken. Want mijn bomma en bompa zijn mijn grootste supporters”, aldus de speelster van GT Tessenderl­o die in Laakdal woont.

Billie Eilish

Bomma en bompa zagen hun kleindocht­er trouwens winnen in Tenkie Park. Dat ze om 17 uur in Duitsland moest zijn, liet ze niet aan haar hart komen. De finale in Tenkie was duidelijk haar prioriteit van het weekend. Pas na een lange driesetter (6-1, 6-7 en 6-2) schudde ze Catherine Chantraine van zich af. Meteen naar Duitsland dan maar? Toch niet. Na de match moest ze nog een dopingcont­role ondergaan. Gelukkig lukte het plasje snel zodat de trip naar Gladbeck kon worden ingezet.

Maar die buitenland­se toernooien worden dus eerder uitzonderi­ng dan regel en daar ziet ze wel voordelen in. “Ik heb eindelijk nog eens een vakantie gepland en zie mijn vrienden nu meer. En binnenkort ga ik naar een concert van Billie Eilish. Daar kijk ik enorm naar uit”, vertelt een opgeluchte Helsen. “Er valt wel wat druk van mijn schouders. Ik heb nu een veel vrijer gevoel en dat doet deugd”, kijkt ze uit naar komende zomer.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Helsen verkiest voortaan de toernooien in de buurt.
FOTO SERGE MINTEN Helsen verkiest voortaan de toernooien in de buurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium