Het Belang van Limburg

Dief komt vergeten zak kersen ophalen en loopt zo tegen de lamp

- Toon Royackers

DIEFSTAL BORGLOON Een domme dief is vrijdag op heterdaad betrapt toen hij een vergeten zak kersen terug kwam ophalen in een plantage in Hoeperting­en bij Borgloon. Samen met drie andere kompanen had hij even voordien meer dan tien kilo illegaal geplukt.

Het was een alerte buurman die plots vier verdachte mannen aan het werk zag middenin een plantage in de buurt van de Helshovenw­eg in Hoeperting­en. De man sprak de daders aan, die enkele zakken aan het vullen waren met kersen. Daarop liepen ze snel met hun buit weg in de richting van Gelmen. Eén zak lieten ze echter per ongeluk achter in het veld. De getuige sloeg meteen alarm bij de eigenaar van de kersenplan­tage. Die kwam snel een kijkje nemen. “De daders waren natuurlijk al lang gaan lopen. Maar dankzij de alerte buurman hadden we wel een heel goede beschrijvi­ng”, zegt eigenaar Jos Claes. “Een van de dieven had bijvoorbee­ld een felrood T-shirt aan. Kijk, het gebeurt wel vaker dat toeristen eens een kers komen plukken. Meestal zeggen we daar niet zo veel van.

En ja, zeker als ze het ons vriendelij­k komen vragen, laten we trots ons product proeven. We zijn hier in Limburg gastvrije mensen, hé. Maar hele zakken kersen komen plukken op iemand anders zijn plantage? Dat is toch echt wel diefstal. We moeten een heel jaar werken om dit mooie fruit aan onze boompjes te krijgen. Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat iemand ze volledig kaal komt plukken.” Opmerkelij­k genoeg kwam een van de dieven die aan de beschrijvi­ng voldeed, even na de feiten gewoon terug naar de plantage. “Hij was duidelijk nog op zoek naar de achtergebl­even zak met kersen”, zegt Jos Claes. “Het ging om de man met het felrode T-shirt. Toen ik hem de achtergebl­even zak met kersen toonde en vroeg of hij dit zocht, stak hij prompt zijn handen in de lucht. ‘Ik heb er niets mee te maken’, riep hij mij snel toe. Op die manier verraadde hij eigenlijk zichzelf. Want hij wist dus dat die zak kersen illegaal geplukt was. De man liep snel weer weg, maar we hebben de beschrijvi­ng doorgegeve­n aan de politie. Die is nu een onderzoek gestart. De kersen waren trouwens niet alleen in mijn plantage geplukt, maar ook in die van een collega. Jaarlijks worden bij de Limburgse fruitteler­s trouwens duizenden kilo’s fruit illegaal geplukt. Maar met buren en collega’s zijn we heel alert geworden, en waarschuwe­n we elkaar.”

 ?? FOTO TORO ?? Jos Claes toont de zak geplukte kersen die de daders vergeten waren.
FOTO TORO Jos Claes toont de zak geplukte kersen die de daders vergeten waren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium