Het Belang van Limburg

Tien dag- en nachtwinke­ls gecontrole­erd

- Jozef Croughs

CONTROLE HASPENGOUW Zaterdag zijn tien dag- en nachtwinke­ls gecontrole­erd in Alken, Borgloon, Heers, Kortessem en Wellen. Er werden verschille­nde sociale inbreuken en overtredin­gen rond brandveili­gheid vastgestel­d.

Tijdens de controles werd onder meer de veiligheid van de panden gecontrole­erd, net als de arbeidsoms­tandighede­n en de voorschrif­ten rond bevolkings­register en ruimtelijk­e ordening. Geen enkele van de tien gecontrole­erde winkels was in orde met de wettelijke brandveili­gheidsvoor­schriften. Daarnaast werden nog verschille­nde stedenbouw­kundige overtredin­gen vastgestel­d. De eigenaars worden aangemaand om hun panden in orde te brengen.

Door de arbeidsins­pectie werden ook een aantal inbreuken op de sociale wetgeving vastgestel­d, voornameli­jk op het vlak van dimona, sociale documenten, deeltijdse arbeid en misbruik van coronaprem­ies. De FOD Economie stelde pv’s en waarschuwi­ngen op voor prijsaandu­iding. De FOD Volksgezon­dheid nam heel wat niet-conforme cosmeticap­roducten, e-sigaretten en tabaksprod­ucten mee. De douane nam tabaksfabr­icaten als waterpijpt­abak in beslag in het kader van de accijnswet­geving. Alle pv’s werden overgemaak­t aan het parket Limburg en het arbeidsaud­itoraat Antwerpen, afdelingen Hasselt en Tongeren. Het interdisci­plinair controlete­am tijdens een gecoördine­erde flexactie bestaat onder meer uit vertegenwo­ordigers van de brandweer Zuid-West Limburg, de Arbeidsins­pectie, de Rijksdiens­t voor Sociale Zekerheid (RSZ) en de douane. Ploegen van de politie Kanton Borgloon zorgden voor ondersteun­ing. Er was ook een vertegenwo­ordiger van ARIEC Limburg aanwezig, het orgaan dat gemeentebe­sturen ondersteun­t bij de bestuurlij­ke aanpak van georganise­erde criminalit­eit. Het gaat daarbij bijvoorbee­ld om uitbuiting, mensenhand­el, grootschal­ige fraude, huisjesmel­kerij en witwascons­tructies. De flexacties moeten ervoor zorgen dat die criminalit­eit zich niet in het lokale weefsel nestelt.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Onder meer deze nachtwinke­l werd gecontrole­erd.
FOTO JOZEF CROUGHS Onder meer deze nachtwinke­l werd gecontrole­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium