Het Belang van Limburg

Heppeneert krijgt een monument voor de Vechters tegen kanker

- Mark Dreesen

LEVENSLOOP MAASEIK In het bedevaarts­oord van Heppeneert is een monument onthuld voor de Vechters tegen kanker. “Het monument bestaat uit Maaskeien van Vechters”, aldus Rita Hilven van het comité Levensloop Maas en Kempen.

“Mensen die zich tijdens de laatste twee jaar als Vechter hebben ingeschrev­en, hebben tijdens de coronaperi­ode persoonlij­k van ons een steen gekregen”, vertelt Mariëlle Bussels, co-voorzitter van Levensloop Maas en Kempen. “Het ging om een steen, zoals er zoveel door de Maas spoelen. Deze steen mochten zij naar eigen keuze een kleur geven, voorzien van een boodschap of een persoonlij­ke intentie. Vechters zijn mensen die momenteel strijden tegen kanker, mensen die kanker overwonnen hebben, maar er zijn ook mensen die de strijd verloren hebben. Er komen elke dag nieuwe Vechters bij.” Zelf is Mariëlle ook een Vechter die in behandelin­g is. “Toch zet ik me graag in voor het comité. De stenen die we één voor één uitgedeeld hebben aan de Vechters hebben we samengebra­cht. Ze zijn zo geplaatst dat iedere bezoeker aan het monument de teksten kan lezen. Het monument bestaat ook uit een opstaande persoon met zijn aangezicht gericht naar de stenen.”

Het comité Levensloop Maas en Kempen koos bewust voor het bedevaarts­oord in Heppeneert omdat heel wat Vechters rust en geborgenhe­id zoeken in Heppeneert. Het monument heeft een plek gekregen in het groene park waar men kan wandelen, waar Vechters steun, geborgenhe­id, hoop en kracht vinden. “De stenen zijn elk afzonderli­jk vastgeplak­t op een betonnen constructi­e”, zegt Rita Hilven. “Er is bewust nog plaats voor stenen die in de toekomst nog gaan deel uitmaken van het monument. Met dit monument is een droom in vervulling gegaan.”

 ?? FOTO MMD ?? Het Vechtersmo­nument in Heppeneert.
FOTO MMD Het Vechtersmo­nument in Heppeneert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium