Het Belang van Limburg

Viswedstri­jd Schulensme­er beslist over selectie voor EK Portugal en WK Kroatië

- Koen Luts

SPORTVISSE­N LUMMEN Aan het Schulensme­er in Lummen verzamelde­n zaterdag en zondag 38 Belgische sportvisse­rs van de Belgian Federation of Anglers (BFA). De beste vissers mogen naar het EK in Portugal en het WK in Kroatië.

Op de noordelijk­e oever van het Schulensme­er in Lummen verzamelde­n zaterdag en zondag de 38 beste Belgische sportvisse­rs van de Belgian Federation of Anglers (BFA). “Dit is een van de mooiste plaatsen in België om te vissen”, onderlijnt sportvisse­r Luc Thijs. “De steigers zijn echt mooi aan het Schulensme­er, net als in Letland. Zo zie je er niet veel.” De 49-jarige Peltenaar kreeg de vismicrobe al vroeg te pakken. “Ik was amper 6 jaar toen ik begon te hengelen. Op dit moment vis ik met een matchlijn en ligt mijn dobber 35 meter ver en het aas 4,2 meter diep, op de bodem dus. Ik voeder met leem, regenworme­n en dode maden en schiet dat met mijn katapult tot bij de dobber.”

Vislijn

De regels tijdens de wedstrijd zijn strikt. “Onze leden gebruiken een handlijn of matchlijn met een lengte van 13 meter en altijd met een dobber. Er mag maar één lijn in het water liggen, zo’n lijn kost tussen de 3 à 5.000 euro”, weet hulpcoach Frans Schoebben uit Tongeren, die alles in goede banen leidt. “Na elke wedstrijd worden de vissen gewogen en wordt het klassement opgesteld. De eerste vier van de afdeling B internatio­naal stijgen naar A, de laatste vier van A dalen naar B. Omdat iemand met jaren ervaring een pechjaar kan hebben, pikken we die soms toch op en soms ook jongeren om ze te motiveren.” Dit weekend vonden er aan het

Schulensme­er vier wedstrijde­n plaats en het is de derde voorselect­ie van dit jaar voor het EK en WK. Peltenaar Luc Thijs zit alvast in de selectie. “Volgend weekend trek ik met vier collega’s en een reserve naar het EK in Portugal

en in september naar het WK in Kroatië, samen vormen we de nationale ploeg. In 2017 werd ik wereldkamp­ioen en viceEurope­es kampioen. We hebben er in elk geval zin in”, besluit Luc Thijs.

 ?? LUTS
FOTO KOEN ?? Peltenaar Luc Thijs is een van de beste Belgische vissers van de BFA.
LUTS FOTO KOEN Peltenaar Luc Thijs is een van de beste Belgische vissers van de BFA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium