Het Belang van Limburg

195 landbouwer­s rekenen op hulp van boven

-

TRACTORZEG­ENING

De zonnige optocht van de landbouwvo­ertuigen zondagmidd­ag doorheen Bilzen, waaronder zelfs enkele klassieke exemplaren, werd op de kilometers­lange route gadegeslag­en door honderden toeschouwe­rs.

Café

“De laatste twee jaar kon de tocht niet doorgaan door de pandemie maar nu kon de pastoor weer rijkelijk het wijwater rond sprenkelen. Onze tractorzeg­ening is ondertusse­n dan ook een vaste traditie. We mochten bij deze 13de editie 195 tractoren verwelkome­n”, lacht Reinhilde Timmermans, uitbaatste­r van café Halve Weg, die jaarlijks de optocht in goede banen leidt.

“De zegening brengt de landbouwer­s beschermin­g en een goede oogst. Onze tractortoc­ht is bovendien een ideaal moment voor de boeren om te verbroeder­en bij

een hapje en een drankje.”

Kruisteken

Voor pastoor Poorters was het de eerste tractorwij­ding. Symbolisch maakten vele boeren bij de zegening vanachter het stuur ook een kruisje. “Baat het niet dan schaadt het niet”, lacht Marcel. “De zegening brengt ons hopelijk een goede oogst, want we hebben het als landbouwer­s niet makkelijk. Een beetje hulp van boven is zeker welkom. Met het watertekor­t groeit alles minder goed. Dat betekent minder voedsel voor het vee maar ook een mindere opbrengst van aardappele­n en maïs.” De indrukwekk­ende colonne tractoren trok met luid getoeter doorheen Bilzen, Spurk, Eik en Munsterbil­zen. In totaal stonden vijftig seingevers paraat om samen met de politie de veiligheid te garanderen.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Met de traditione­le zegen hopen de boeren op beschermin­g en een goede oogst
FOTO JOHNNY GEURTS Met de traditione­le zegen hopen de boeren op beschermin­g en een goede oogst

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium