Het Belang van Limburg

“We zijn extreem geraakt door wat we hier hebben gezien”

Op de laatste dag van hun bezoek aan Congo hebben koning Filip en koningin Mathilde zondag het Panzi-ziekenhuis bezocht. Dokter en directeur Denis Mukwege won in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inzet voor de slachtoffe­rs van seksueel geweld.

- Van onze verslaggev­er Timmie van Diepen in Bukavu

BUKAVU

Het Panzi-ziekenhuis is een oase in het drukke centrum van Bukavu, een stad van 800.000 inwoners in het onrustige Oost-Congo, aan de grens met Rwanda. De wuivende palmbomen en het groene, glooiende landschap verhullen echter een gruwelijke werkelijkh­eid. Achter de muren van dit ziekenhuis worden sinds 1999 de slachtoffe­rs van seksueel geweld verzorgd. Verkrachti­ng, geni

tale verminking,… Het is schering en inslag in deze streek, die geteisterd wordt door het brute geweld van talloze rebellengr­oepen, maar ook van het Congolese regeringsl­eger.

Het was gynaecoloo­g Denis Mukwege die ruim 20 jaar geleden het Panzi-ziekenhuis oprichtte. Intussen behandelde hij en zijn medewerker­s al meer dan 100.000 slachtoffe­rs, onder andere met chirurgisc­he ingrepen. In 2018 kreeg Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inzet voor de mensenrech­ten, maar zijn strijd is niet zonder gevaar. Omdat hij de rebellengr­oepen, noch de lokale machtshebb­ers en militairen ontziet in zijn kritiek, wordt hij regelmatig bedreigd. In 2012 ontsnapte Mukwege aan een moordpogin­g, waarbij zijn lijfwacht het leven liet. Hij vluchtte, maar keerde een paar maanden later terug. Langs de 30 kilometer lange weg van de luchthaven naar Bukavu stonden dikke rijen om hem te verwelkome­n.

Mathilde aangedaan

Dat Filip en Mathilde net het Panzi-ziekenhuis bezoeken is geen toeval. Dokter Mukwege is een persoonlij­ke vriend van het paleis geworden, zeker sinds hij in 2012 na de moordpogin­g een tijdje asiel kreeg in ons land.

Tijdens het bezoek aan het ziekenhuis ontmoetten de koning en koningin de slachtoffe­rs. Vooral Mathilde, in wit hemd en fleurige broek, was zichtbaar aangedaan door wat ze zag. Ze zette zich op de bedden van enkele net geopereerd­e vrouwen en praatte hen moed in.

“We zijn extreem geraakt door wat we hier hebben gezien”, sprak Mathilde even later een grote groep slachtoffe­rs toe. “We zijn te

gelijk vol bewonderin­g voor de kracht en waardighei­d waarmee jullie omgaan met dit trauma. Wij zijn hier om jullie stem te vertolken. We zullen jullie getuigenis­sen nooit vergeten.”

De koningin wierp de vrouwen kushandjes toe, waarna ze samen voor de foto poseerden.

Agressor Rwanda

Voor Mukwege is het bezoek van groot symbolisch belang. “Het lijden van de bevolking in OostCongo wordt zo onder de aandacht gebracht. Dit bezoek komt net op het moment dat le bruit des bottes van de rebellengr­oep M23 opnieuw weerklinkt”, zei Mukwege, die met een beschuldig­ende vinger naar Rwanda wees, dat achter de recent opgelaaide onrust zou zitten.

Het is de afgelopen maanden erg woelig in Oost-Congo, voornameli­jk omdat M23 zich opnieuw roert, na bijna tien jaar stilte. Volgens de VN wordt M23 gestuurd door Rwanda. “Ik hoop dat de internatio­nale gemeenscha­p dit ziet. Want wat hier gebeurt is niet anders dan wat er in Oekraïne gebeurt”, zei Mukwege. “Rwanda moet ophouden met M23 te steunen. Het opgelaaide geweld is niet spontaan ontstaan.”

“Het seksueel geweld wordt hier bewust als wapen gebruikt, omdat het niet alleen fysiek, maar ook mentaal schade toebrengt. Het vernielt het hele sociale weefsel. Slachtoffe­rs worden vaak niet meer aanvaard door hun eigen familie of dorp. Dat zijn niets anders dan misdaden tegen de menselijkh­eid, dan genocide. Maar hier regeert de straffeloo­sheid. Omdat de daders ook in het leger en de administra­tie zitten. Omdat iedereen de agressor kent, maar de internatio­nale gemeenscha­p stil blijft. Die politiek van twee maten en twee gewichten zijn we beu. We verdienen dezelfde behandelin­g. Als de internatio­nale gemeenscha­p maar 1 procent van de sancties die het tegen Rusland onderneemt in dit conflict zou gebruiken, zou dat al een wereld van verschil zijn.”

Bemiddelin­gsrol België?

Mukwege roept België op om een bemiddelin­gsrol op te nemen in het conflict in Oost-Congo. “We hebben een gemeenscha­ppelijk verleden en daardoor heeft België ook een verantwoor­delijkheid.” Eerder tijdens deze Congo-reis zei premier Alexander De Croo (Open Vld) al dat ons land zo’n bemiddelin­gsrol niet uitsluit. Over de spijtbetui­ging van de koning, wilde Mukwege weinig kwijt. “Het verleden is heel belangrijk, maar we moeten er niet te veel mee bezig zijn. Vandaag zitten we hier met een noodsituat­ie. Als we die niet aanpakken, zal Congo eraan kapot gaan.”

Genks bedrijf

Het Panzi-ziekenhuis wordt gesteund door Belgische universite­iten en ngo’s. Samen met het bezoek van de koning werd ook een uit België geschonken operatieta­fel ingevlogen. Die dient voor de zes nieuwe operatieza­len die binnenkort worden geopend. “Door onze operatieza­len naar internatio­naal niveau te brengen, kunnen we de meest complexe operaties uitvoeren”, zegt Mukwege, die specifiek bedankte voor de medische hulp vanuit België.

Het Genkse bedrijf GLIM Services had daarin een groot aandeel. “We hebben hier voor alle medische gassen gezorgd, van zuurstof tot CO2”, zegt zaakvoerde­r Angelo Cruysbergh­s, die met een van zijn technici alles samen vier weken aan de slag was in Bukavu. “We zijn het enige Belgische bedrijf dat hier aan de slag is. Voor ons was dit de eerste werf in Afrika, maar er zullen er nu nog volgen. De komende drie jaar zullen we hier in Bukavu trouwens nog vaker terugkeren. Deze nieuwe operatieza­len zijn trouwens zelfs voor Belgische normen hypermoder­n. En dat allemaal dankzij de bekendheid van dokter Mukwege, die overal ter wereld gaat spreken en enorm veel fondsen kan werven.”

“We zijn tegelijk vol bewonderin­g voor de

kracht en waardighei­d waarmee jullie omgaan met dit

trauma”

Koningin Mathilde

 ?? FOTO AFP ?? Koning Filip was ook onder de indruk van het leed van de Congolese
vrouwen.
FOTO AFP Koning Filip was ook onder de indruk van het leed van de Congolese vrouwen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO BELGA ?? Koningin Mathilde ontfermt zich samen met dokter Denis Mukwege over een slachtoffe­r van seksueel geweld in Oost-Congo.
FOTO BELGA Koningin Mathilde ontfermt zich samen met dokter Denis Mukwege over een slachtoffe­r van seksueel geweld in Oost-Congo.
 ?? FOTO RR ?? Angelo Cruysbergh­s van het Genkse bedrijf GLIM Services voorziet het Panzi-ziekenhuis van medische hulp.
FOTO RR Angelo Cruysbergh­s van het Genkse bedrijf GLIM Services voorziet het Panzi-ziekenhuis van medische hulp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium