Het Belang van Limburg

Welke coronarege­ls zijn er nog van kracht op uw vakantiebe­stemming?

- Mark van Luyk

REIZEN HASSELT

FRANKRIJK

Het bewijs van een volledig vaccinatie­schema is voldoende voor Belgen die naar Frankrijk reizen. Voor niet-gevaccinee­rde reizigers blijft wel op papier de verplichti­ng bestaan om een negatieve test voor te leggen, maar de maatregele­n bij aankomst test en isolatie - zijn voor reizigers uit landen die op de groene lijst staan (zoals België) afgeschaft. Schakelen we over naar code oranje in ons land, dan kan er wel een test worden gevraagd. Is die positief dan moet je in isolatie. Het Covid Safe Ticket is nergens meer nodig in Frankrijk en een mondmasker is alleen nog verplicht in ziekenhuiz­en en zorginstel­lingen.

SPANJE

Je hebt geen formuliere­n, testen of certificat­en meer nodig om naar Spanje te reizen. Een mondmasker is ook niet meer verplicht, behalve op het openbaar vervoer, in medische centra, apotheken en woonzorgce­ntra. Let wel op: Spaanse regio’s kunnen hun eigen coronarege­ls hanteren. Voor meer informatie daarover surf je naar de website www.travelsafe.spain.info

ITALIË

Er is geen vaccinatie­bewijs, Covid Safe Ticket (CST) of Passenger Locator Form (PLF) meer nodig in Italië. Tot 15 juni is een mondmasker nog verplicht op het openbaar vervoer en in het vliegtuig, in musea en voor culturele en sportieve evenemente­n binnen. In de horeca en op drukke plekken wordt het enkel aangeraden. Wie positief test in Italië moet daar op eigen kosten in isolatie. De duur daarvan is afhankelij­k van je vaccinatie­status.

DUITSLAND

De Nachweispf­licht - de plicht om bij inreizen een coronabewi­js te hebben - wordt in de zomermaand­en tijdelijk opgeheven en dat minstens tot 1 september. Voor de rest zijn de maatregele­n anders per Duitse deelstaat en is het raadzaam dit op voorhand na te kijken op de websites van de deelstaten. Meestal geldt nog een mondmasker­plicht in de luchtvaart, op het landelijke openbaar vervoer en in ziekenhuiz­en.

TURKIJE

Er is geen vaccinatie­bewijs, attest van genezing of coronatest meer nodig voor reizigers uit ons land. Wie in Turkije positief test, moet wel verplicht zeven dagen in quarantain­e op de plaats waar je logeert. Wie dat niet doet, riskeert een boete. Bovendien zal de Turkse overheid dan een locatie aanwijzen waar de quarantain­e moet worden doorgebrac­ht. Een mondmasker is niet meer verplicht in de openlucht of in gesloten ruimtes waar twee meter afstand gegarandee­rd kan worden. In ziekenhuiz­en en op het openbaar vervoer moet het wel nog.

GRIEKENLAN­D

Een PLF-document en coronabewi­js zijn in Griekenlan­d al een tijdje niet meer nodig. Sinds 1 juni is ook het dragen van een mondmasker in binnenruim­tes niet meer verplicht, maar wel in ziekenhuiz­en en zorgcentra. Een mondmasker moet ook nog op het openbaar vervoer, bij boottochte­n en in taxi’s. Waar een mondmasker verplicht is, moet dat van het type FFP2 zijn. Overtreder­s riskeren een boete van 300 euro. Er gelden op sommige plaatsen ook nog afstandsre­gels.

OOSTENRIJK

Sinds 16 mei is de 3G-regel (gevaccinee­rd, genezen of getest) niet meer van toepassing in Oostenrijk. Enkel de binnenkoms­t vanuit een land of regio met een zeer hoog epidemiolo­gisch risico vormt hierop een uitzonderi­ng. Het CST is afgeschaft, behalve bij ene bezoek aan ziekenhuiz­en en rusthuizen. Het dragen van een FFP2-masker is daar ook verplicht, maar niet meer op het openbaar vervoer, in winkels, op rondvaartb­oten en in kabelbanen. Ook in Oostenrijk kunnen de coronarege­ls verschille­n per deelstaat.

KROATIË

PORTUGAL

Voor Portugal heb je nog een bewijs van vaccinatie, een herstelcer­tificaat of een negatieve coronatest nodig. Reizigers kunnen ook aan een test onderworpe­n worden. Het mondmasker is nog verplicht op het openbaar vervoer, in taxi’s en gelijkaard­ig personenve­rvoer. Ook in ziekenhuiz­en en in zorgtehuiz­en blijft het mondmasker op.

VERENIGD KONINKRIJK

Alle beperkende coronarege­ls zijn geschrapt in het Verenigd Koninkrijk. Er is geen test, vaccinatie­bewijs of PLF meer nodig. Het dragen van een mondkapje is niet meer verplicht. Het wordt nog wel aanbevolen op drukke plekken zoals het openbaar vervoer, maar ook in zorginstel­lingen.

Er zijn geen inreisvoor­waarden meer voor Kroatië. De mondmasker­plicht is alleen nog van kracht in sociale en openbare gezondheid­sinstellin­gen. Het mondmasker wordt wel aangeraden op het openbaar vervoer, in winkels en op drukbezoch­te evenemente­n binnen. Wie positief test, wordt wel gevraagd om ter plekke in isolatie te gaan.

VERENIGDE STATEN

Sinds 12 juni is het niet meer nodig om voor je vertrek naar de VS een negatief testresult­aat of een herstelcer­tificaat voor te leggen, maar het wereldwijd inreisverb­od voor niet-Amerikaans­e niet-gevaccinee­rde reizigers is nog steeds van kracht. Je moet volledig gevaccinee­rd zijn om de VS binnen te kunnen. Let op: print een Engelstali­g vaccinatie­certificaa­t af via volgende website: www.coronachec­k.nl/en/print. De app is niet geldig in de States. Mondmasker­s worden aangeraden op het openbaar vervoer, maar kunnen door lokale autoriteit­en verplicht worden op andere plekken. In New York bijvoorbee­ld zijn momenteel mondkapjes verplicht op het openbaar vervoer en tijdens Broadwaysh­ows.

 ?? FOTO ROBIN UTRECHT ??
FOTO ROBIN UTRECHT
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium